Tortilla po meksykańsku

Opublikowano: 05.01.2022 r., 20:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla po meksykańsku ułożona na desce wyłożonej papierem
Tortilla po meksykańsku
Farsz z mielonej wołowiny, papryki, kukurydzy i fasoli, doprawiony chilli, zawinięty w pełnoziarnisty placek i dodatkowo zapiekany z żółtym serem. Tortilla po meksykańsku to absolutny klasyk, który warto wypróbować.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
743 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista 3 sztuki (186 g)
  • Mięso mielone wołowe (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (14 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy 1,5 łyżki (15 ml)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Przepis na tortillę po meksykańsku krok po kroku

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso.

Całość smaż przez około 8 minut, aż całe mięso straci różowy kolor.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź na sitku.

Do mięsa wlej passatę i dodaj paprykę, kukurydzę i fasolę. Dopraw połową łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki chilli. Dodaj również łyżeczkę oregano.

Gotuj przez 10 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Na każdy placek tortilli wyłóż równo farsz i zwiń w kopertę. (Zagnij dolną część placka do środka, tak by sięgał do mniej więcej 1/3 długości. Następnie ciasno zawiń lewą stronę a na to załóż prawą stronę placka)

Tortille umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu startym wcześniej serem.

Piecz około 10 minut, aż ser się roztopi.

Jak oceniasz przepis na tortillę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat tortilli po meksykańsku

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę sylwestrową, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Nasz prosty przepis na tortillę po meksykańsku wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić tortillę po meksykańsku, na obiad to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, papryki czerwonej i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Dorzuć paprykę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą i wlej passatę. Dobrze dopraw i duś przez około 10 minut pod przykryciem. Taki ciepły farsz z mięsem mielonym rozłóż na plackach tortilli. Każdą ciasno zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp startym żółtym serem. Tak zapiekana tortilla po meksykańsku to świetny pomysł na ciepły i sycący obiad.

Alergeny w tortilli po meksykańsku

Lista alergenów dla tortilli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze tortilli po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
212.47
743.64
Białko (g)
11.56
40.45
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.58
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
20.82
72.86
Węglowodany przyswajalne (g)
16.51
57.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.31
15.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.54
33.40
Tłuszcze nasycone (g)
5.07
17.74
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
15.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
13.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
2.65
Cholesterol (mg)
26.50
92.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
23.61
82.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.97
41.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.27
Witamina E (mg)
0.24
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.47
68.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
7.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
92.75
324.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.80
170.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
250.80
877.79
Potas (mg)
391.06
1368.72
Wapń (mg)
136.14
476.47
Fosfor (mg)
217.53
761.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.37
158.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
7.14
Cynk (mg)
2.09
7.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli po meksykańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli po meksykańsku

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
186 g
3 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 186 g
Mięso mielone wołowe
250 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.88
Za 250 g
Cebula
50 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Passata pomidorowa
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka zielona
150 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
15 ml
1,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
50.50