Tortilla po meksykańsku
- Tortilla pełnoziarnista - 3 sztuki (186 g)
- Mięso mielone wołowe (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy - 1,5 łyżki (15 ml)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na tortillę po meksykańsku krok po kroku
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso.
Całość smaż przez około 8 minut, aż całe mięso straci różowy kolor.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź na sitku.
Do mięsa wlej passatę i dodaj paprykę, kukurydzę i fasolę. Dopraw połową łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki chilli. Dodaj również łyżeczkę oregano.
Gotuj przez 10 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Na każdy placek tortilli wyłóż równo farsz i zwiń w kopertę. (Zagnij dolną część placka do środka, tak by sięgał do mniej więcej 1/3 długości. Następnie ciasno zawiń lewą stronę a na to załóż prawą stronę placka)
Tortille umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu startym wcześniej serem.
Piecz około 10 minut, aż ser się roztopi.
Więcej informacji na temat tortilli po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.
Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę sylwestrową, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.
Nasz prosty przepis na tortillę po meksykańsku wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić tortillę po meksykańsku, na obiad to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, papryki czerwonej i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Dorzuć paprykę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą i wlej passatę. Dobrze dopraw i duś przez około 10 minut pod przykryciem. Taki ciepły farsz z mięsem mielonym rozłóż na plackach tortilli. Każdą ciasno zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp startym żółtym serem. Tak zapiekana tortilla po meksykańsku to świetny pomysł na ciepły i sycący obiad.
Alergeny w tortilli po meksykańsku
Lista alergenów dla tortilli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze tortilli po meksykańsku
Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.