Tortilla na zimno
Przepis na tortillę na zimno
Przygotowanie składników do tortilli na zimno
Jeżeli macie ochotę na coś pysznego i szybkiego, tortilla na zimno to doskonały wybór. Ten przepis na tortillę na zimno jest nie tylko smaczny, ale i prosty do wykonania. Jest idealny na kolację, szybką przekąskę, czy przystawkę na imprezę. Najpierw przygotujmy składniki, które będą nam potrzebne. Będziemy potrzebować: 180 g tortilli (3 placki), 45 g sałaty (około 9 liści), 10 g szczypiorku (2 łyżki), 130 g serka kanapkowego naturalnego (1 opakowanie) oraz 100 g wędzonego łososia (1 opakowanie). Oczywiście, do smaku dodać będziemy pieprz.
Na początek przygotowuję sobie wszystkie składniki. Szczypiorek drobno siekam, aby później móc go łatwo wmieszać w serek kanapkowy. W małej miseczce mieszam serek kanapkowy ze szczypiorkiem, a następnie dodaję do niego szczyptę pieprzu do smaku. Taka mieszanina daje gwarancję, że nasz wrap będzie niezwykle aromatyczny. Teraz czas na najważniejszą część – przygotowanie tortilli z serkiem i sałatą.
Składanie tortilli i owijanie
Biorę pierwszy placek tortilli i równomiernie smaruję go mieszanką serka i szczypiorku. Staram się rozprowadzać serek, zostawiając jednak około 1,5 cm marginesu na brzegach, aby łatwiej było zawinąć całość w rulon. Na warstwie serka układam liście sałaty, dbając o to, aby pokryły całą powierzchnię placka. Z jednej strony tortilli układam plastry wędzonego łososia, co da niezwykły smak i odpowiednią konsystencję naszego wrapa.
Następnie zaczynam zwijanie całej tortilli. Zwijam ją na kształt rulonu, starając się robić to dość dokładnie i ciasno, aby nie wypadały żadne składniki. Gdy rulon jest gotowy, owijam go folią spożywczą, co pomoże zachować świeżość i ułatwi krojenie na późniejszych etapach. Z kolejnymi plackami postępuję dokładnie w ten sam sposób, aż wszystkie są zwinięte i owinięte folią.
Chłodzenie i podanie tortilli na zimno
Teraz, gdy tortille są już przygotowane i owinięte folią, umieszczam je w lodówce na około 1,5 godziny. To ważny krok, ponieważ dzięki temu nasze wrapy będą miały odpowiednią konsystencję i ich smak się odpowiednio "przegryzie". Po schłodzeniu wyciągam tortille z lodówki i ostrym nożem kroję na kawałki.
Podawanie tortilli na zimno w formie małych, eleganckich kawałków to świetny pomysł na przekąskę czy przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Taka przystawka nie tylko świetnie smakuje, ale prezentuje się bardzo efektownie, co z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Ten przepis na tortillę na zimno jest bardzo wszechstronny – można go łatwo modyfikować według własnych upodobań. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny tego dania, wynosi on 59, co sprawia, że jest to relatywnie pożywne danie, idealne dla osób dbających o zrównoważoną dietę. Zdaję sobie sprawę, że smak tej tortilli może być różnorodny, łącząc słony smak łososia z delikatnym, lekko gorzkim posmakiem sałaty. Dla mnie jest to przepis idealny na śniadanie, kolację czy imprezowe zakąski.
Podsumowując, jeżeli szukacie pomysłu na domową, łatwą i szybką przekąskę, ten przepis na tortillę na zimno jest właśnie dla Was. Niezależnie od tego, czy przygotowujecie go na imprezę, czy po prostu jako codzienną przystawkę, z pewnością zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Cieszę się, że mogłam podzielić się z Wami tym przepisem – mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo jak mnie!
- Tortilla - 3 placki (180 g)
- Sałata - 9 liści (45 g)
- Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
- Serek kanapkowy naturalny - 1 opakowanie (130 g)
- Łosoś wędzony - 1 opakowanie (100 g)
Przepis na tortillę na zimno krok po kroku
Szczypiorek posiekaj.
Serek kanapkowy wymieszaj ze szczypiorkiem. Dodaj pieprz do smaku.
Placek tortilli wysmaruj serkiem, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu.
Następnie na całości ułóż liście sałaty. Z jednej strony rozłóż wędzonego łososia.
Zawiń tortillę w rulon, a następnie owiń folią spożywczą.
Zrób tak samo z resztą placków.
Zawinięte tortille należy umieścić w lodówce na ok. 1,5 h.
Schłodzone tortille potnij na kawałki.
-
Roladki z tortilli
-
Ciasto na tortillę
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Tortilla wegetariańska
-
Rollsy z tortilli
-
Koreczki z tortilli
-
Mini tortille z kurczakiem
-
Tortilla z serkiem i szynką
-
Tortilla z serkiem almette
-
Roladki z tortilli z tuńczykiem
-
Tortilla z łososiem i szpinakiem
-
Mini tortille zapiekane z kurczakiem
-
Roladki z tortilli wegetariańskie
-
Roladki z tortilli
Więcej informacji na temat tortilli na zimno
Tortilla na zimno to pomysł na prostą przekąskę typu finger food, którą można podać na imprezie. Tę tortillę przygotowuje się z gotowych składników, więc jest nie tylko szybka, ale też i naprawdę łatwa do zrobienia.
Jak zrobić tortillę na zimno? Przede wszystkim należy zacząć od wyciągnięcia i przyszykowania wszystkich składników, aby poszczególne produkty znajdowały się w zasięgu ręki. Tortillę wystarczy wysmarować wybranym serkiem, a potem trzeba nałożyć na ten serek inne składniki. Taką tortillę należy zawinąć i schować do lodówki. Możesz też pokroić ją od razu, ale wtedy tortilla może się rozpadać.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten przepis na tortillę na zimno nieco zmodyfikować. Zamiast zwykłej sałaty możesz zdecydować się też na rukolę. Odpowiednim dodatkiem do tej tortilli będzie ogórek (mogą być plasterki albo paseczki). Ten wrap możesz przygotować z serkiem Philadelphia, wędzonym łososiem, ogórkiem oraz papryką. Na szybko będzie dobra również domowa tortilla z majonezem, pomidorem, serem i szynką.
Gdy wysmarujesz tortillę wybranym serkiem, na całości możesz wyłożyć plasterki szynki, a na samym środku dać kolejno: sałatę, pokrojonego w plasterki ogórka, parę pasków papryki oraz starty ser żółty. Przy zawijaniu tortilli należy pamiętać o tym, aby zrobić to na tyle mocno, żeby żaden składnik nie mógł z niej wypaść. Wszystko musi dobrze do siebie przylegać.
Tak naprawdę istnieją różne sposoby układania składników na wysmarowanej tortilli. Ser i szynkę w plastrach można ułożyć na całej powierzchni, a potem liście sałaty oraz pokrojoną w paski paprykę tylko na połowie placka. Te zakąski należy zawijać od tej strony, na której znajduje się więcej składników.
Tortillę można przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zdecydować się na tortillę z serkiem, szynką, papryką i rukolą lub z wędzonym łososiem, ziołowym serkiem i ogórkiem. Jest to idealna przystawka na imprezę, ponieważ jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a można ją przygotować z różnymi dodatkami, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Alergeny w tortilli na zimno
Lista alergenów dla tortilli na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze tortilli na zimno
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.