Przepis na tortilla na śniadanie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki.

Na tortilli rozsmaruj ketchup i majonez, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli.

Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści.

Pokrój tortille w trójkątne kawałki.

Tortilla na śniadanie podana na desce. Obok kawałków tortilli stoi miseczka z czerwonym sosem.
Tortilla na śniadanie
Koszt przygotowania dania
10.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
71

Tortilla na śniadanie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli na śniadanie

Tortilla na śniadanie to doskonała propozycja na szybkie weekendowe śniadanie z wykorzystaniem zapasów z lodówki. Przepis na tortillę na śniadanie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania pysznych tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: placki tortilli, ser żółty, szynka drobiowa, pomidor oraz ketchup i majonez.

Jak zrobić tortillę na śniadanie? Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki. Na tortilli rozsmaruj ketchup i majonez, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli. Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści. Pokrój tortille w trójkątne kawałki.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jeśli chcesz aby twoje śniadanie zawierało więcej błonnika wybierz tortille z mąki pełnoziarnistej, taka mąka daje uczucie sytości na dłużej a także zawiera więcej składników mineralnych takich jaki witaminy z grupy B, mających bardzo ważny wpływ na prawidłowy metabolizm oraz biorących udział w produkcji składników morfotycznych krwi. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując prosty przepis na tortillę to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Wrapy na śniadanie to tania ale pyszna propozycja. Smaczna tortilla dobrze smakuje także na zimno, dlatego możesz zabrać ją do pracy. Tortilla to także dobra propozycja na śniadanie dla dzieci.

Wartości odżywcze tortilli na śniadanie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
231.84 kcal
231.84 kcal
Białko
9.61 g
9.61 g

Węglowodany w tortilli na śniadanie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
23.64 g
23.64 g
Węglowodany przyswajalne
21.94 g
21.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.99 g
10.99 g
Tłuszcze nasycone
5.35 g
5.35 g
Tłuszcze nienasycone
5.64 g
5.64 g
Tłuszcze jednonasycone
2.62 g
2.62 g
Tłuszcze wielonasycone
3.01 g
3.01 g
Cholesterol
26.20 mg
26.20 mg

Witaminy w przepisie na tortilla na śniadanie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
34.92 µg (mcg)
34.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina C
3.13 mg
3.13 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.33 mg
Retinol
24.04 µg (mcg)
24.04 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.22 mg
Niacyna
2.48 mg
2.48 mg
Foliany
46.10 µg (mcg)
46.10 µg (mcg)
Beta karoten
119.10 µg (mcg)
119.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortilla na śniadanie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
645.73 mg
645.73 mg
Potas
177.04 mg
177.04 mg
Wapń
163.80 mg
163.80 mg
Fosfor
207.18 mg
207.18 mg
Magnez
18.92 mg
18.92 mg
Żelazo
1.77 mg
1.77 mg
Cynk
1.12 mg
1.12 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli na śniadanie 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli na śniadanie

Lista alergenów dla tortilli na śniadanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania tortilli na śniadanie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
200 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ketchup
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Szynka z indyka
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
24.20
Jak oceniasz przepis na tortilla na śniadanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób