Przepis na tortilla na śniadanie krok po kroku
- Tortilla 200 g
- Ser gouda 70 g
- Pomidor 100 g 1 mała sztuka
- Ketchup 40 g
- Majonez 20 g
- Szynka z indyka 60 g
Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki.
Na tortilli rozsmaruj ketchup i majonez, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli.
Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści.
Pokrój tortille w trójkątne kawałki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Tortilla na śniadanie - cechy przepisu
Więcej o tortilli na śniadanie
Tortilla na śniadanie to doskonała propozycja na szybkie weekendowe śniadanie z wykorzystaniem zapasów z lodówki. Przepis na tortillę na śniadanie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania pysznych tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: placki tortilli, ser żółty, szynka drobiowa, pomidor oraz ketchup i majonez.
Jak zrobić tortillę na śniadanie? Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki. Na tortilli rozsmaruj ketchup i majonez, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli. Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści. Pokrój tortille w trójkątne kawałki.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jeśli chcesz aby twoje śniadanie zawierało więcej błonnika wybierz tortille z mąki pełnoziarnistej, taka mąka daje uczucie sytości na dłużej a także zawiera więcej składników mineralnych takich jaki witaminy z grupy B, mających bardzo ważny wpływ na prawidłowy metabolizm oraz biorących udział w produkcji składników morfotycznych krwi. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.
Podsumowując prosty przepis na tortillę to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Wrapy na śniadanie to tania ale pyszna propozycja. Smaczna tortilla dobrze smakuje także na zimno, dlatego możesz zabrać ją do pracy. Tortilla to także dobra propozycja na śniadanie dla dzieci.
Wartości odżywcze tortilli na śniadanie
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w tortilli na śniadanie
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na tortilla na śniadanie
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tortilla na śniadanie
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli na śniadanie
Lista alergenów dla tortilli na śniadanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez