Tortilla bez mięsa
- Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (124 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 3 łyżki (45 g)
- Awokado - 1/2 sztuki (140 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Mix sałat - 2 garści (50 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Nasiona słonecznika - 2 łyżki (30 g)
Przepis na tortillę bez mięsa krok po kroku
Łyżeczkę ziół prowansalskich przelej wrzątkiem na sitku lub zaparz w kubku przez 2 minuty.
Dodaj zioła do jogurtu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Z awokado usuń pestkę.
Awokado i paprykę pokrój w paski. Cebulę pokrój w półplasterki.
Placki tortilli posmaruj sosem czosnkowym. Wyłóż na wierzch warzywa i sałatę. Posyp nasionami.
Zwiń w ciasny rulon.
Więcej informacji na temat tortilli bez mięsa
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Co nadaje im fantazyjny kolor oraz ciekawy smak.
Tortilla bez mięsa to świetny pomysł na danie na zimno bogate w witaminy i wartości odżywcze. To idealna przekąska z warzywami na imprezę. Dodatek awokado oraz nasion słonecznika zwiększa zawartość NNKT. Jest to rodzaj kwasów tłuszczowych, których pełna nazwa brzmi niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Już sama ich nazwa wskazuje jak ważne są dla naszego organizmu. M.in. przeciwdziałają powstawaniu stanu zapalnego, nowotworów, zwiększają wchłanianie wapnia, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu.
Dodatek cebuli i czerwonej papryki dostarcza większej ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego.
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób które go nie lubią. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała.
Tortilla bez mięsa jest również dobrym pomysłem na śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Niezwykle szybka w przygotowaniu na pewno zasmakuje nawet dzieciom. Przepis na tortillę bez mięsa jest o tyle prosty, że nawet same dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę bez mięsa to ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty. Jest to tortilla wegetariańska, ponieważ nie ma dodatku mięsa. Za to mamy dodatek jogurtu naturalnego, na bazie którego powstaje szybki i smaczny sos czosnkowy.
Alergeny w tortilli bez mięsa
Lista alergenów dla tortilli bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze tortilli bez mięsa
Dodatek warzyw do tortilli pełnoziarnistej zwiększa zawartość błonnika w diecie. Błonnik nie ulega strawieniu i wchłonięciu w organizmie. Za to usprawnia pracę przewodu pokarmowego m.in. przyspieszając perystaltykę jelit.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.