Tort z naleśników
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (270 g)
- Mleko 1,5% - 3 szklanki (750 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki + do posypania wierzchu (25 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml / 1 duże opakowanie (256 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na tort z naleśników krok po kroku
Do miski przełóż mąkę, mleko, jajka, 2 łyżki kakao i łyżkę cukru pudru.
Miksuj 15 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
Na mocno rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta. Z danej porcji wyjdzie około 34 naleśniki.
Naleśniki ochłodź.
W drugiej misce zmiksuj mascarpone, ze śmietanką 30% oraz cukrem pudrem.
Naleśniki przekładaj porcją kremu.
Wierzch posmaruj ostatnią częścią kremu, możesz wykonać dekoracje szprycą. Posyp kakao.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat tortu z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Tort z naleśników to wyjątkowa i oryginalna propozycja na deser i naleśniki na słodko. Tort składa się z naleśników czekoladowych oraz masy, która wykonana jest z serkiem mascarpone oraz z bitą śmietaną. Jest to klasyczny krem, który możesz wykorzystać do wielu deserów i ciast. Do tortu sprawdzi się też masa kawowa. Tort możesz wzbogacić lub podać z malinami. Maliny dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smaku dodają lekkości i przełamują słodycz temu deserowi. Przepis na tort naleśnikowy jest wyjątkowo łatwy i szybki w wykonaniu. Jak zrobić tort naleśnikowy A jak zrobić tort naleśnikowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Tort naleśnikowy na słodko z mascarpone to fajna i oryginalna propozycja słodkiego deseru. Wyjątkowy pomysł na podanie naleśników, które są znane i lubiane przez wiele osób.
Alergeny w torcie z naleśników
Lista alergenów dla tortu z naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortu z naleśników
Tort z naleśników to oryginalna propozycja na słodki deser. Tort powinien być spożywany okazjonalnie aby nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
kakao,
mascarpone,
śmietana,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.