Tort z masy cukrowej

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort z masy cukrowej w trakcie przygotowywania stoi na drewnianej, okrągłej desce.
Tort z masy cukrowej
Tort z masy cukrowej to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Masa cukrowa daje wiele możliwości dekoracji ciasta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
906 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Maliny (400 g)
  • Syrop malinowy (50 ml)
  • Masa marcepanowa (400 g)
  • Czekolada biała (250 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 26 cm, wałek stalowy

Przepis na tort z masy cukrowej krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź.

Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.

Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą.

Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj, na wierzch połóż drugi blat biszkoptowy.

Masło miksuj do uzyskania puszystej masy.

Następnie dodaj parkami cukier puder i miksuj masę.

Boki i wierzch ciasta wyrównaj masą z masła.

Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort.

Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem.

Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na tort z masy cukrowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat tortu z masy cukrowej

Tort z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny i efektowny tort urodzinowy. Ciasta dekorowane masą cukrową zwaną także masą marcepanową wyglądają bardzo ładnie, a sama masa daje wiele różnych możliwości dekoracji. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort z masy cukrowej jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka, maliny, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy, masło oraz cukier puder.

Jak zrobić tort z masy cukrowej? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj, na wierzch połóż drugi blat biszkoptowy. Masło miksuj do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj parkami cukier puder i miksuj masę. Boki i wierzch ciasta wyrównaj masą z masła. Jak pokryć tort masą cukrową? Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort. Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.

Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Podsumowując dekoracja z masy cukrowej jest bardzo słodka, więc tort może zawierać mniejszą ilość cukru. Przygotowując tort dla dzieci możesz użyć kolorowej masy. Pyszne ciasto na urodziny należy przygotować dzień przed podaniem.

Alergeny w torcie z masy cukrowej

Lista alergenów dla tortu z masy cukrowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa marcepanowa

Wartości odżywcze tortu z masy cukrowej

na 100g gotowej potrawy

Tort z masy cukrowej to bardzo słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ciasto jest źródłem glutenu, nie nadaje się więc dla osób chorych na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
348.75
906.74
Białko (g)
6.01
15.62
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
36.82
95.73
Węglowodany przyswajalne (g)
34.82
90.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
5.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
20.53
53.39
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
14.06
36.55
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
16.84
Cholesterol (mg)
72.12
187.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.49
9.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.24
3.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.99
98.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
30.37
78.95
Potas (mg)
139.17
361.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.22
187.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.95
265.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.93
88.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
3.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, syrop malinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z masy cukrowej 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z masy cukrowej

Koszt składników
148.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Syrop malinowy
50 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 50 ml
Masa marcepanowa
400 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Czekolada biała
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
148.30