Przepis na tort z masy cukrowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tortownica 26 cm, wałek stalowy

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź.

Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.

Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą.

Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj.

Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem.

Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort.

Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem.

Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.

Tort z masy cukrowej w trakcie przygotowywania stoi na drewnianej, okrągłej desce.
Tort z masy cukrowej
Koszt przygotowania dania
83.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
829 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Tort z masy cukrowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie z masy cukrowej

Tort z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny i efektowny tort urodzinowy. Ciasta dekorowane masą cukrową zwaną także masą marcepanową wyglądają bardzo ładnie, a sama masa daje wiele różnych możliwości dekoracji. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort z masy cukrowej jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka, maliny, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy.

Jak zrobić tort z masy cukrowej? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj. Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem. Jak pokryć tort masą cukrową? Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort. Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.

Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Podsumowując dekoracja z masy cukrowej jest bardzo słodka, więc tort może zawierać mniejszą ilość cukru. Przygotowując tort dla dzieci, możesz użyć kolorowej masy. Pyszne ciasto na urodziny należy przygotować dzień przed podaniem.

Wartości odżywcze tortu z masy cukrowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
318.90 kcal
829.14 kcal
Białko
6.73 g
17.50 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie z masy cukrowej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
36.04 g
93.70 g
Węglowodany przyswajalne
33.77 g
87.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
5.89 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
17.15 g
44.59 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.80 g
30.69 g
Tłuszcze nienasycone
5.35 g
13.90 g

Składniki mineralne w przepisie na tort z masy cukrowej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
33.41 mg
86.87 mg
Wapń
79.83 mg
207.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
4.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, syrop malinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z masy cukrowej 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z masy cukrowej

Lista alergenów dla tortu z masy cukrowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa marcepanowa

Cena przygotowania tortu z masy cukrowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Syrop malinowy
50 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 50 ml
Masa marcepanowa
400 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Czekolada biała
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Koszt składników
141.30
Jak oceniasz przepis na tort z masy cukrowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób