Tort z masy cukrowej
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (400 g)
- Maliny (400 g)
- Syrop malinowy (50 ml)
- Masa marcepanowa (400 g)
- Czekolada biała (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder (150 g)
Przepis na tort z masy cukrowej krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź.
Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.
Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą.
Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj, na wierzch połóż drugi blat biszkoptowy.
Masło miksuj do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodaj parkami cukier puder i miksuj masę.
Boki i wierzch ciasta wyrównaj masą z masła.
Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort.
Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem.
Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu z masy cukrowej
Tort z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny i efektowny tort urodzinowy. Ciasta dekorowane masą cukrową zwaną także masą marcepanową wyglądają bardzo ładnie, a sama masa daje wiele różnych możliwości dekoracji. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort z masy cukrowej jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka, maliny, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy, masło oraz cukier puder.
Jak zrobić tort z masy cukrowej? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na pół, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż masę i wyrównaj, na wierzch połóż drugi blat biszkoptowy. Masło miksuj do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj parkami cukier puder i miksuj masę. Boki i wierzch ciasta wyrównaj masą z masła. Jak pokryć tort masą cukrową? Masę cukrową rozwałkuj cienko, jej powierzchnia powinna być nieco większa niż tort. Nałóż płat masy na ciasto, dociśnij delikatnie i nadmiar odetnij nożem. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin.
Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.
Podsumowując dekoracja z masy cukrowej jest bardzo słodka, więc tort może zawierać mniejszą ilość cukru. Przygotowując tort dla dzieci możesz użyć kolorowej masy. Pyszne ciasto na urodziny należy przygotować dzień przed podaniem.
Alergeny w torcie z masy cukrowej
Lista alergenów dla tortu z masy cukrowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa marcepanowa
Wartości odżywcze tortu z masy cukrowej
Tort z masy cukrowej to bardzo słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ciasto jest źródłem glutenu, nie nadaje się więc dla osób chorych na celiakię.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Pozdrawiam.