Tort z mascarpone

Opublikowano: 05.12.2021 r., 12:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy tort z mascarpone
Tort z mascarpone
Kremowy tort z serkiem mascarpone i świeżymi owocami, sprawdzi się idealnie na każdą ważną uroczystość. Poznaj mój przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
257 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Truskawki - 2 garści (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tort z mascarpone krok po kroku

Białka ubij za pomocą miksera z odrobiną soli.

Dodawaj żółtka i delikatnie wymieszaj.

Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę.

Przełóż ciasto do okrągłej formy i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Ostudź biszkopt i przekrój go na 3 równe płaty.

Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki krem.

Przełóż biszkopty słodkim kremem i truskawkami przekrojonymi w ćwiartki.

Udekoruj tort resztą serka i truskawkami.

Jak oceniasz przepis na tort z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat tortu z mascarpone

Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.

Tort z mascarpone świetnie sprawdzi się na urodziny, jest delikatny, pyszny i łatwy w przygotowaniu

Własnoręcznie robiony tort to dodatkowa radość związana ze zbliżającym się świętem.

Zatem poznaj mój przepis na tort z mascarpone.

Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, cukier, mąka oraz te na słodki krem. Mój krem przygotowałam oczywiście z serkiem mascarpone.

Możesz połączyć śmietankę z serkiem i zmiksować z odrobiną cukru pudru. Wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący przez dodatek cukru pudru. Tort możesz przygotować także ze śmietaną, która także świetnie się sprawdzi do tortu.

Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie dobry.

Do tortu zawsze dodaje owoce, jeśli masz ochotę, także przygotuj go z owocami. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, zatem skorzystaj z tym obecnie dostępnych, sezonowych.

Jeśli chcesz, dodaj tylko owoce do środka ciasta, możesz użyć mrożonych.

Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Ja skorzystam ze świeżych owoców, które dodam na każdą warstwę razem ze słodkim kremem, a resztę wykorzystam do dekoracji.

Wystarczy, że przygotujesz biszkopt i upieczesz go na okrągłej blaszce do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie powinien ostygnąć, wtedy przekrój go na 3 równe płaty.

Teraz wystarczy przełożyć biszkopt słodkim kremem i owocami. Jeśli zostanie Ci serem mascarpone, śmiało wyłóż cały na wierzch tortu, będzie to dodatkowa dekoracja.

Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić tort z mascarpone, zapamiętaj mój przepis na ważne okazje.

Alergeny w torcie z mascarpone

Lista alergenów dla tortu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej jeśli będą one sezonowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
257.66
257.66
Białko (g)
6.47
6.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.87
21.87
Węglowodany przyswajalne (g)
21.65
21.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.80
15.80
Tłuszcze nasycone (g)
14.11
14.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.69
1.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
49.28
49.28
Wapń (mg)
45.00
45.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z mascarpone

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Truskawki
120 g
2 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Koszt składników
30.50