Tort z malinami
- Jajko - 7 sztuk (385 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (140 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Erytrol (200 g)
- Mleczko kokosowe - 1 karton (500 ml)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Maliny (500 g)
- Galaretka - 2 opakowania (150 g)
Przepis na tort z malinami krok po kroku
Białka z 7 jaj ubijamy na sztywno.
W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, do ubitych białek delikatnie wsyp erytrol i dalej miksuj na najwyższych obrotach.
Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, a na końcu wsyp mieszaninę mąk i zmniejsz obroty miksera do minimum, dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, biszkopt piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
W dużej misce umieść serek mascarpone, mleczko kokosowe z puszki (stała część), wiórki kokosowe i erytrol, wszystko zmiksuj na gładką masę.
Maliny umieść w małym garnku, dodaj 100 ml wody, zagotuj, wsyp 2 galaretki malinowe do owoców i poczekaj, aż się rozpuszczą, następnie całość zblenduj na gładko, odstaw do wystygnięcia.
Biszkopt przekrój na 2 części, posmaruj 1/3 częścią kremu, następnie wylej tężejącą galaretkę, nałóż znów 1/3 kremu i przykryj 2 biszkoptem, boki i górę tortu posmaruj pozostałą częścią kremu.
Całość włóż do schłodzenia do lodówki.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu z malinami
Tort z malinami świetnie sprawdzi się na urodziny lub inną rodzinną uroczystość. Jest to najlepszy tort z kremem kokosowym, jaki do tej pory zrobiłam. Maliny idealnie komponują się z serkiem mascarpone, który jest bazą kremu. Krem jest delikatny, przede wszystkim nie jest ciężki. Nie używam do przygotowania kremów masła, dzięki czemu tort nie ma bardzo dużo kalorii. Starałam się stworzyć wersję "fit" tradycyjnego tortu. Do posłodzenia używam erytrolu, można go zamienić na ksylitol.
Jest to smaczny, domowy tort inspirowany rafaello. Kokos świetnie się komponuje z malinami. Pomysł na ten tort zrodził się podczas przygotowywania tortu na urodziny córki. Zależało mi, żeby było zdrowo i bez zbędnego cukru. Poza tym impreza wypada latem, jest to najlepsza pora na takie lekkie wypieki, kiedy na dworze gorąco.
Najważniejszy składnik to tutaj oczywiście świeże maliny, których w wakacje mamy pod dostatkiem. Można je zastąpić również truskawkami lub jagodami.
Biszkopt również zrobiłam w zdrowszej wersji. Goście nie zauważyli różnicy, więc chyba był dobry.
Jak zrobić tort z malinami w wersji dla dzieci? Pokażę krok po kroku, jak wyglądało przygotowanie tego wypieku. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 cm. Jest to najlepszy przepis na tort z malinami i z kremem kokosowym, jaki jadłam.
Białka z 7 jaj ubijamy na sztywno. W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do ubitych białek delikatnie wsyp erytrol. Dalej miksuj na najwyższych obrotach. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp mieszaninę mąk. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Wymieszaj dokładnie, ale nie miksuj już. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
W tym czasie przejdź do przygotowywania kremu. W dużej misce umieść serek mascarpone, mleczko kokosowe z puszki (stała część), wiórki kokosowe i erytrol. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
W ostatnim kroku przygotuj galaretkę malinową. Maliny umieść w małym garnku, dodaj 100 ml wody, zagotuj. Wsyp 2 galaretki malinowe do owoców i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie całość zblenduj na gładko. Odstaw do wystygnięcia.
Biszkopt przekrój na 2 części. Posmaruj 1/3 częścią kremu, następnie wylej tężejącą galaretkę, nałóż znów 1/3 kremu i przykryj 2 biszkoptem. Boki i górę tortu posmaruj pozostałą częścią kremu. Całość włóż do schłodzenia do lodówki. Mam nadzieję, że przepis na tort z malinami przypadnie Ci do gustu.
Alergeny w torcie z malinami
Lista alergenów dla Tortu z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu z malinami
Zdrowa wersja klasycznego tortu, odpowiedni na redukcji.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.