Tort z bitej śmietany i mascarpone
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (500 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Maliny - 2 garści (120 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku
Jajka utrzyj z cukrem.
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Pomału wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami.
Wylej ciasto na blachę i upiecz biszkopt w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.
Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.
Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Przełóż biszkopty kremem i posmaruj tort dookoła.
Na wierzch połóż maliny.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu z bitej śmietany i mascarpone
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu, w każdym sklepie.
Dodatkowo będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder i opcjonalnie fix do śmietany. Ja jednak poradziłam sobie bez niego, dlatego nie został uwzględniony w moim przepisie.
Tort z bitej śmietany i mascarpone zaczniemy od przygotowywania biszkoptu, do którego użyłam zwykłej mąki pszennej, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.
Dokładnie jak zrobić tort z bitej śmietany i mascarpone opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis.
Alergeny w torcie z bitej śmietany i mascarpone
Lista alergenów dla tortu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu z bitej śmietany i mascarpone
Możesz skorzystać, także z serka mascarpone w wersji light, będzie charakteryzował się on niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.