Tort z arbuza
- Arbuz - 1 mała sztuka (2000 g)
- Truskawki (300 g)
- Melon miodowy (300 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (300 g)
Przepis na tort z arbuza krok po kroku
Arbuza pokrój tak, aby z góry i od spodu posiadał dwie płaskie powierzchnie.
Odkrój nożem skórkę i wyrównaj nożem boki.
Arbuz ma mieć kształt wysokiego prostokąta.
W misce umieść śmietanę i mascarpone oraz cukier z wanilią, ubij na sztywną pianę.
Arbuza pokryj dokładnie kremem.
Obierz ze skórki melona i specjalną łyżką wydrąż z niego kulki.
Truskawki oczyść z szypułek i przekrój na połówki.
Owoce umieszczaj na wykałaczkach i dekoruj nimi tort. Najlepiej użyć krótkich wykałaczek.
Schłodź go w lodówce przez około 2 godziny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort oreo
-
Tort kinder
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietanowy
-
Tort śmietankowy
-
Tort makowy
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Tort tiramisu
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort z owocami
-
Proste torty
Więcej informacji na temat tortu z arbuza
Tort z arbuza to wspaniały pomysł na niskokaloryczne ciasto na urodziny. Tort świetnie sprawdzi się na kinder party dla dzieci, a także na imprezę dla dorosłych, którzy powinni dbać o linię. Przepis na tort z arbuza jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby go zrobić. Do zrobienia tego pysznego tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: arbuz, truskawki, borówki, melon, ananas, śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić tort z arbuza? Arbuza pokrój tak aby z góry i od spodu posiadał dwie płaskie powierzchnie. Odkrój nożem skórkę i wyrównaj nożem boki. Arbuz ma mieć kształt wysokiego prostokąta. W misce umieść śmietanę i mascarpone oraz cukier z wanilią, ubij na sztywną pianę. Arbuza pokryj dokładnie kremem. Obierz ze skórki melona i specjalną łyżką wydrąż z niego kulki. Truskawki oczyść z szypułek i przekrój na połówki. Owoce umieszczaj na wykałaczkach i dekoruj nimi tort. Najlepiej użyć krótkich wykałaczek. Schłodź go w lodówce przez około 2 godziny.
Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Melon to owoc z gatunku ogórków, uprawiany jest od setek lat. W zależności od odmiany melony mają inne właściwości zdrowotne. Melony o pomarańczowym miąższu zawierają duże dawki beta-karotenu, będącego prekursorem witaminy A. Beta karoten jest barwnikiem roślinnym, ma on korzystny wpływ na wzrok oraz pomaga zachować piękną opaleniznę. Melon jest owocem niskokalorycznym, zawiera małą ilość węglowodanów.
Podsumowując szybkie ciasto z arbuza z bitą śmietaną świetnie sprawdzi się jako pyszny deser lub tort urodzinowy. Łatwy do zrobienia tort przygotuj około 2-3 godziny przed podaniem. Ciasto z owocami jest słodkie i nie potrzeba dodawać do niego cukru. Ciasto nie nadaje się do przechowywania poza lodówką, gdyż arbuz pod wpływem ciepła będzie puszczał wodę.
Alergeny w torcie z arbuza
Lista alergenów dla tortu z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu z arbuza
Tort z arbuza to bardzo zdrowy deser. Tort zawiera duża ilość cukru owocowego zwanego fruktozą. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Tort jest niskokaloryczny i świetnie zastąpi tradycyjne torty.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.