Przepis na tort wielkanocny krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska

Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodając powoli cukier.

Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.

Mąkę i skrobię przesiej do piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto wlej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.

Piecz w 160 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt zostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat umieść ponownie w formie.

Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie dobrze tężeć.

600 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.

Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce.

Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć.

Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.

Tort wyciągnij z formy.

Powstałym kremem posmaruj tort z każdej stronie.

Włóż do lodówki, aż dobrze stężeje - minimum 2 godziny.

Gotowy tort ozdób czekoladowymi jajkami.

Tort wielkanocny na świątecznym stole
Tort wielkanocny
Koszt przygotowania dania
27.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
579 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tort wielkanocny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie wielkanocnym

Tort wielkanocny to pyszne i efektowne rozwiązanie na ciasto na święta. Ten pyszny biszkoptowy wypiek z dodatkiem kremu na bazie galaretki i śmietany jest naprawdę dobry.

Aby wykonać ten sprawdzony przepis na tort wielkanocny potrzebne będą tylko ogólnodostępne składniki, czyli jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia, śmietana 36% i dwie galaretki. Sprawdź sam, jak łatwo wykonać ten prosty pomysł na świąteczny wypiek.

Na początku białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Mąkę i skrobię przesiej do piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wlej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w 160 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt zostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat umieść ponownie w formie. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie dobrze tężeć. 600 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę cały czas miksując. Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce. Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć. Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując. Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce. Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć. Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując. Tort wyciągnij z formy. Powstałym kremem posmaruj tort z każdej stronie. Włóż do lodówki, aż dobrze stężeje - minimum 2 godziny. Gotowy tort ozdób czekoladowymi jajkami.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić tort wielkanocny. Masa ze śmietany i galaretki to najlepsze połączenie do wykonania kremu do tortu. Jeśli chcesz nadać mu dodatkowego koloru,możesz użyć dowolnego barwnika spożywczego. Dzięki temu wykonasz jeszcze piękniejszy tort w różnokolorowej odsłonie.

Wartości odżywcze tortu wielkanocnemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
305.10 kcal
579.69 kcal
Białko
5.85 g
11.12 g

Węglowodany w torcie wielkanocnym

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
23.54 g
44.72 g
Węglowodany przyswajalne
23.38 g
44.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
21.48 g
40.82 g
Tłuszcze nasycone
12.80 g
24.31 g
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu wielkanocnemu 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie wielkanocnym

Lista alergenów dla tortu wielkanocnemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania tortu wielkanocnemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
1000 ml
dobrze schłodzona
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 ml
Galaretka
77 g
cytrynowa
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
krystaliczna
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
45.70
Jak oceniasz przepis na tort wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób