Tort wielkanocny
- Jajko - w temperaturze pokojowej (7 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Śmietanka kremowa 36% - dobrze schłodzona (1000 ml)
- Galaretka - cytrynowa (77 g)
- Galaretka - krystaliczna (77 g)
Przepis na tort wielkanocny krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
Mąkę i skrobię przesiej do piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto wlej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Piecz w 160 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt zostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat umieść ponownie w formie.
Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie dobrze tężeć.
600 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.
Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce.
Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć.
Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.
Tort wyciągnij z formy.
Powstałym kremem posmaruj tort z każdej stronie.
Włóż do lodówki, aż dobrze stężeje - minimum 2 godziny.
Gotowy tort ozdób czekoladowymi jajkami.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu wielkanocnemu
Tort wielkanocny to pyszne i efektowne rozwiązanie na ciasto na święta. Ten pyszny biszkoptowy wypiek z dodatkiem kremu na bazie galaretki i śmietany jest naprawdę dobry.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na tort wielkanocny potrzebne będą tylko ogólnodostępne składniki, czyli jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia, śmietana 36% i dwie galaretki. Sprawdź sam, jak łatwo wykonać ten prosty pomysł na świąteczny wypiek.
Na początku białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Mąkę i skrobię przesiej do piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wlej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w 160 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt zostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat umieść ponownie w formie. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie dobrze tężeć. 600 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę cały czas miksując. Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce. Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć. Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując. Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce. Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć. Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując. Tort wyciągnij z formy. Powstałym kremem posmaruj tort z każdej stronie. Włóż do lodówki, aż dobrze stężeje - minimum 2 godziny. Gotowy tort ozdób czekoladowymi jajkami.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić tort wielkanocny. Masa ze śmietany i galaretki to najlepsze połączenie do wykonania kremu do tortu. Jeśli chcesz nadać mu dodatkowego koloru,możesz użyć dowolnego barwnika spożywczego. Dzięki temu wykonasz jeszcze piękniejszy tort w różnokolorowej odsłonie.
Alergeny w torcie wielkanocnym
Lista alergenów dla tortu wielkanocnemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu wielkanocnemu
Domowe wypieki są nie tylko smaczne, ale również dają pewność użytych składników.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.