Tort truskawkowy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,75 szklanki (100 g)
- Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 0,25 szklanki (35 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1,5 opakowania lub 3 małe (600 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na tort truskawkowy krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, miksuj jeszcze chwilę aż rozpuści się cukier.
Cały czas miksując do białek dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiej i dodawaj małymi partiami do białek delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt pozostaw do wystudzenia.
Śmietanę ostrożnie ubij na puszysto i dodaj do niej ser mascarpone.
Cały czas miksując dodawaj cukier.
Biszkopt przekrój na 3 części.
Dolną część biszkoptu połóż na paterze lub w tortownicy.
Biszkopt nasącz mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.
Na biszkopt połóż 1/4 masy.
Truskawki umyj, usuń szypułki i 300 gramów pokrój w połówki.
Na masę połóż 1/3 truskawek położonych w połówki.
Powtarzaj aż do zakończenia układania biszkoptu.
Pozostałą część masy rozsmaruj na wierzchy tortu.
Na górze połóż pozostałe truskawki.
Ciasto schłodź minimum 2 godziny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu truskawkowego
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.
Tort truskawkowy jest klasyczną, lekką i pyszną propozycją na letni tort. Tort przygotowany jest na biszkopcie z kremem ze śmietaną 30% oraz mascarpone. Torcik z truskawkami sprawdzi się jako tort urodzinowy, okazjonalny lub możesz przygotować go bez okazji. Warto pamiętać, że tort należy przechowywać w lodówce i nie należy go długo trzymać w ciepły dzień na stole. Przepis na tort truskawkowy jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a krem z mascarpone i ze śmietaną 30% jest niezawodny. A jak zrobić tort truskawkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Tort truskawkowy to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji.
Alergeny w torcie truskawkowym
Lista alergenów dla tortu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu truskawkowego
Tort truskawkowy to wyśmienita propozycja na letni i delikatny deser. Przygotowany jest z tradycyjnych składników jest dość kaloryczny jednak spożywany okazjonalnie nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.