Tort tiramisu
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na tort tiramisu krok po kroku
Jajka rozbij, rozdziel na białka i żółtka.
Białka jaj ubij na sztywną pianę, pojedynczo dodawaj żółtka.
Do piany dodawaj cukier i delikatnie mieszaj.
Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito.
Przełóż ciasto na okrągłą blaszkę i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
W misce wymieszaj serek mascarpone, śmietankę i cukier. Całość zmiksuj mikserem na gładki krem.
Upieczony biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 równe blaty.
Nasącz biszkoptowe warstwy wcześniej przegotowaną kawą i przełóż je słodkim kremem.
Cały tort pokryj cienką warstwą kremu i posyp startą na wiórki czekoladą.
Włóż tort do lodówki na minimum godzinę.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat tortu tiramisu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort tiramisu. To niezwykłe połączenie domowego, delikatnego i puszystego biszkoptu o kawowym posmaku ze słodkim kremem.
Tort tiramisu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.
Należy zaopatrzyć się w mąkę, jajka, cukier, masło i dobrze zaparzoną, mocną kawę.
Aby przygotować krem do tiramisu będziesz potrzebować słodką śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Dodatkowo warto kupić tabliczkę czekolady, którą na końcu zetrzemy na tarce o grubych oczkach i posypiemy cały tort.
Zatem jak wykonać mój sprawdzony przepis?
Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Najpierw rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Delikatnie dodawaj pojedynczo żółtka i cukier, całość wymieszaj.
Następnie należy dodać mąkę, którą warto przesiać przez sitko. Wtedy biszkopt będzie puszysty i delikatny. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy. Upiecz go w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotujemy pyszny krem z serkiem mascarpone.
Przełóż serek i śmietankę do miski, zmiksuj masę na gładki krem, a w międzyczasie dodaj cukier puder. Masa zrobi się lśniąca.
Biszkopt po upieczeniu pozostaw, aby porządnie ostygł. Następnie przekrój go na 3 blaty i nasącz wcześniej przygotowaną, mocną kawą. Słodkim kremem przełóż biszkoptowe warstwy, a pozostałą ilością kremu posmaruj tort dookoła. Na samym końcu zetrzyj czekoladę na tarce i posyp obficie cały tort.
Tort tiramisu to dobry pomysł na urodziny, własnoręcznie przygotowany tort urodzinowy daje jeszcze więcej satysfakcji z tego święta.
Tradycyjne, włoskie tiramisu z czasem doczekało się wielu modyfikacji, w sklepach pełno deserów a’la tiramisu. Postaw jednak na tradycyjną wersję, z pewnością nie pożałujesz.
Alergeny w torcie tiramisu
Lista alergenów dla tortu tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu tiramisu
Blaty biszkoptowe możesz nasączyć likierem połączonym z mocną kawą.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.