Tort tęczowy

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort tęczowy znajduje się na talerzyku.
Tort tęczowy
Tort tęczowy jest łatwy do przygotowania, ale dość czasochłonny. Jest to idealne ciasto na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Sprawdź, jak zrobić tęczowe ciasto!
Przygotowanie 110 min
Pieczenie i Czas ubijania 75 min
714 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukier wanilinowy 3 opakowania (48 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Jajko 6 jajek rozmiar L (6 szt.)
  • Cukier drobny 3 razy po 2/3 szklanki (405 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (72 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3 razy po 3/5 szklanki (285 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (630 g)
  • Mascarpone (650 g)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, patera, szpatułka do smarowania kremów, tortwonica 20 cm x2

Przepis na tort tęczowy krok po kroku

Przygotuj masę na 2 blaty.

Z 2 jajek oddziela białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli (1 g). Białka ubij na pianę i stopniowo daj cukier drobny (135 g, 2/3 szklanki) i 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Kiedy cukier się rozpuści, dodaj żółtka (po jednym co 5-10 sekund).

Wymieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (24 g) i 3/5 szklanki mąki tortowej (95 g). Przesiej przez sitko.

Do jajek z cukrem partami dodaj mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Spód obu tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Masę rozdziel do dwóch misek i dodaj do nich wybrane barwniki. Dobrze wymieszaj, ale nie rób tego zbyt energicznie. Potem przelej masy do tortownic.

Biszkopty piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół). Upieczone biszkopty pozostał do ostygnięcia, a potem nożem oddziel ciasto od brzegów tortownicy i ściągnij rant.

Powtórz powyższe kroki jeszcze 2 razy.

Poncz przygotuj z soku z cytryny i wody (ok. 2/3 szklanki, 165 ml).

W dużej misce umieść schłodzoną śmietankę kremówkę i schłodzony serek mascarpone. Dobrze je ubij, a potem dodaj cukier puder i miksuj już tylko do połączenia składników.

Na paterze połóż pierwszy biszkopt i nasącz go ponczem, a potem umieść na nim krem. Powtórz tak z resztą biszkoptów. Pozostałą masę wykorzystaj do wysmarowania boków.

Dowolnie udekoruj boki i wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na tort tęczowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu tęczowego

Tort tęczowy wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania. Wystarczy dowiedzieć się, na co należy zwracać uwagę, a zrobienie tego ciasta nie sprawi problemu. Taki tort urodzinowy (ciasto tęcza) jest idealny dla dzieci.

Jak zrobić tęczowe ciasto? Tęczowy tort przygotowuje się na biszkopcie pokolorowanym barwnikami spożywczymi. W zależności od możliwości piecz po dwa lub trzy blaty jednocześnie. Masę na biszkopty należy robić na bieżąco (jeśli piecze się dwa blaty, to wyrobiona masa powinna być od razu rozdzielona na dwa itd.). Krem przygotuj dopiero przed nakładaniem go na nasączone ponczem blaty.

Ten przepis na tort tęczowy możesz modyfikować, aby dopasować go do swoich potrzeb. Tort możesz zrobić tylko z czterech kolorowych blatów, jeżeli nie potrzebujesz zbyt wysokiego i dużego ciasta. Możesz pokusić się także na tęczowy krem do tortu. Taki krem możesz umieścić w środku (np. fioletowy biszkopt posmarować fioletowym kremem etc.) lub na zewnątrz. W przypadku tej drugiej opcji warto przełożyć biszkopty i wysmarować brzegi ciasta białym kremem. Gdy tort będzie miał gładką, jasną powierzchnię, można umieścić na nim kolorowe kremy i rozsmarować je za pomocą łopatki. Kolory powinny być nałożone w kolejności takiej samej jak biszkopty.

Możesz użyć dowolnych barwników, w zależności od tego, jakie kolory cię interesują. Zazwyczaj przy tęczowym torcie wykorzystuje się kolory: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Najlepiej sprawdzą się barwniki w formie żelu lub proszku. Naturalne barwniki możesz osiągnąć np. dzięki kurkumie (kolor żółty), buraków (kolor czerwony). Warto jednak wiedzieć, że niektóre barwniki otrzymane w domowy sposób nie będą wyglądać tak estetycznie, jak specjalne barwniki.

Ten tort możesz dowolnie udekorować, ale najlepiej sprawdzą się kolorowe dodatki. Możesz pokusić się na wykonie kolorowych różyczek ze śmietanki kremówki, cukru pudru i serka mascarpone lub masła. Możesz też obsypać cały tort cukrowymi kuleczkami lub pałeczkami. Równie dobrze będą się komponować kolorowe cukierki.

Alergeny w torcie tęczowym

Lista alergenów dla tortu tęczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu tęczowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
324.69
714.32
Białko (g)
4.22
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
32.85
72.26
Węglowodany przyswajalne (g)
32.48
71.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
19.39
42.65
Tłuszcze nasycone (g)
18.59
40.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.79
1.74
Cholesterol (mg)
79.56
175.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina C (mg)
0.67
1.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
75.94
167.07
Wapń (mg)
45.75
100.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
2.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu tęczowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu tęczowego

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier wanilinowy
48 g
3 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 3
1.80
Za 48 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier drobny
405 g
3 razy po 2/3 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.42
Za 405 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
72 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 72 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
285 g
3 razy po 3/5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 285 g
Śmietanka kremowa 30%
630 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
9.45
Za 630 g
Mascarpone
650 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
16.90
Za 650 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Sok z cytryny
36 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Koszt składników
55.10