Tort szwardzwaldzki
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (110 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Wiśnie - drylowane (500 g)
- Cukier puder (65 g)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
- Sok z cytryny (5 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Cukier puder (30 g)
- Żelatyna (10 g)
Przepis na tort szwardzwaldzki krok po kroku
Białka oddziel od żółtek do osobnych naczyń. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ubijając.
Do masy przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
Ciasto wyłóż na blachę przykrytą papierem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt ostudź.
Do rondelka wrzuć wiśnie i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj.
Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj sok z cytryny.
Odlej sok z wiśni, przyda się do nasączania ciasta.
W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 100 ml wody.
Mąkę przelej do wiśni i wymieszaj. Odstaw do zgęstnienia.
Żelatynę wymieszaj z 50 ml gorącej wody.
Śmietankę ubij z 30 g cukru pudru na sztywno. Pod koniec dodajemy niewielkim strumieniem, wlej żelatynę, cały czas ubijając.
Biszkopt delikatnie przedziel na 3 części, każdy blat nasącz sokiem wiśniowym.
Na każdy blat wyłóż bitą śmietanę i wiśnie.
Gotowe ciasto możesz udekorować kilkoma wiśniami.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu szwardzwaldzkiego
Tort szwardzwaldzki to niezwykle smaczny, a przy tym pięknie się prezentujący wypiek. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wiśni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort szwardzwaldzki, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Choć z łatwością znajdziesz gotowy tort w sklepie, to jednak najlepszy jest ten domowy. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, kremową konsystencję i elegancki wygląd. Stanowi wspaniałą dekorację imprezowego stołu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, szczególnie tych z wiśniami. Choć może się wydawać skomplikowany na pierwszy rzut oka, gdyż ciasto prezentuje się naprawdę efektownie. Jednak można je zrobić w naprawdę szybkim czasie i cieszyć się tym wspaniałym ciastem z domownikami i gośćmi. To bardzo prosty przepis, który pozwoli zaskoczyć wszystkich gości efektownym tortem, przy małym nakładzie pracy.
Przepis na tort szwardzwaldzki to doskonały pomysł na smaczny wypiek, który jest również bardzo atrakcyjny wizualnie. Ten tradycyjny tort czekoladowy najlepszy jest po schłodzeniu. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. To ciasto z wiśniami jest niesamowicie smaczne. Biszkopt jest odpowiednio miękki i bardzo puszysty. Dzięki dużej ilości kakao jest przyjemnie czekoladowy i niezbyt słodki, dzięki czemu równoważy smak kremu śmietankowego. Idealnym dopełnieniem są duszone wiśnie, które wspaniale współgrają z całą resztą. Ten tort wiśniowy będzie idealny na urodziny i wszystkie inne ważne i uroczyste okazje, gdyż jest bardzo elegancki i klasyczny. Jest jednym z bardziej popularnych wypieków, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Nic dziwnego, jest naprawdę przepyszny, a jego smak zaskoczy nawet największego krytyka kulinarnego. Można również wykonać opcję bez pieczenia, wystarczy, zamiast biszkoptów użyć czekoladowych herbatników, namoczonych w mocnej herbacie, najlepiej o smaku wiśniowym. Wtedy całość wychodzi jeszcze szybciej i łatwiej.
Alergeny w torcie szwardzwaldzkim
Lista alergenów dla tortu szwardzwaldzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu szwardzwaldzkiego
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(169g)
Węglowodany
(169g)
Tłuszcze
(169g)
Witaminy
(169g)
Składniki mineralne
(169g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.