Tort szpinakowy

Opublikowano: 29.12.2021 r., 10:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort szpinakowy podany w kawałku na białym talerzyku. Obok stoi kubek z kawą.
Tort szpinakowy
Tort szpinakowy to świetna propozycja na szybkie ciasto idealnie komponujące się z kawą i herbatą. Tort jest prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
465 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier (240 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mascarpone (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Granat 1 mała sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm, miska

Przepis na tort szpinakowy krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Na koniec dodaj szpinak i połącz składniki.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30-40 minut.

Po tym czasie ciasto wystudź.

Zetnij wierzch ciasta i pokrusz w palcach, posłuży on do dekoracji.

W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i ubij na sztywną masę.

Wyłóż na ciasto masę, na nią posyp pokruszone wcześniej ciasto.

Owoc granatu przekrój na pół i wałkiem do ciasta lub końcówką noża uderzaj w owoc dość mocno, aby z jego środka wydobyć ziarna.

Udekoruj nimi wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na tort szpinakowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat tortu szpinakowego

Tort szpinakowy to świetny pomysł na dobry dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Prosty przepis można wykorzystać także do zrobienia torta na urodziny. Przepis na tort szpinakowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak świeży lub mrożony, jajka, cukier, mascarpone, śmietana kremówka 30%, owoc granatu.

Jak zrobić tort szpinakowy? Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go wcześniej przed przygotowaniem ciasta. Świeży szpinak należy pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak i połącz składniki. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wystudź. Zetnij wierzch ciasta i pokrusz w palcach, posłuży on do dekoracji. W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i ubij na sztywną masę. Wyłóż na ciasto masę, na nią posyp pokruszone wcześniej ciasto. Owoc granatu przekrój na pół i wałkiem do ciasta lub końcówką noża uderzaj w owoc dość mocno, aby z jego środka wydobyć ziarna. Udekoruj nimi wierzch ciasta.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny tort szpinakowy z serkiem mascarpone to ciekawa propozycja na szpinak na słodko. Tort należy schłodzić w lodówce przez 6 godzin przed podaniem. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie przeszło zapachami z lodówki. Ciasto można także znaleźć pod nazwą leśny mech.

Alergeny w tortem szpinakowym

Lista alergenów dla tortu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Tort szpinakowy jest słodkim wyrobem zawierającym dużą ilość kalorii. Ciasto powinno być spożywane przez nas maksymalnie raz w tygodniu. Osoby chorująca na cukrzycę nie powinny w ogóle spożywać tego typu wypieków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
244.97
465.44
Białko (g)
6.26
11.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
29.31
55.70
Węglowodany przyswajalne (g)
28.44
54.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.56
21.97
Tłuszcze nasycone (g)
10.57
20.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.99
1.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.92
3.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.38
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.38
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.32
2.51
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.12
116.14
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
42.11
80.01
Potas (mg)
125.77
238.95
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.19
104.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.04
129.28
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.68
41.19
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.54
1.03
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu szpinakowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu szpinakowego

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Granat
200 g
1 mała sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Koszt składników
37.50