Tort szpinakowy
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Cukier (240 g)
- Szpinak mrożony (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mascarpone (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Granat - 1 mała sztuka (200 g)
Przepis na tort szpinakowy krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj szpinak i połącz składniki.
Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto wystudź.
Zetnij wierzch ciasta i pokrusz w palcach, posłuży on do dekoracji.
W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
Wyłóż na ciasto masę, na nią posyp pokruszone wcześniej ciasto.
Owoc granatu przekrój na pół i wałkiem do ciasta lub końcówką noża uderzaj w owoc dość mocno, aby z jego środka wydobyć ziarna.
Udekoruj nimi wierzch ciasta.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat tortu szpinakowego
Tort szpinakowy to świetny pomysł na dobry dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Prosty przepis można wykorzystać także do zrobienia torta na urodziny. Przepis na tort szpinakowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak świeży lub mrożony, jajka, cukier, mascarpone, śmietana kremówka 30%, owoc granatu.
Jak zrobić tort szpinakowy? Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go wcześniej przed przygotowaniem ciasta. Świeży szpinak należy pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak i połącz składniki. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wystudź. Zetnij wierzch ciasta i pokrusz w palcach, posłuży on do dekoracji. W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i ubij na sztywną masę. Wyłóż na ciasto masę, na nią posyp pokruszone wcześniej ciasto. Owoc granatu przekrój na pół i wałkiem do ciasta lub końcówką noża uderzaj w owoc dość mocno, aby z jego środka wydobyć ziarna. Udekoruj nimi wierzch ciasta.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny tort szpinakowy z serkiem mascarpone to ciekawa propozycja na szpinak na słodko. Tort należy schłodzić w lodówce przez 6 godzin przed podaniem. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie przeszło zapachami z lodówki. Ciasto można także znaleźć pod nazwą leśny mech.
Alergeny w tortem szpinakowym
Lista alergenów dla tortu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu szpinakowego
Tort szpinakowy jest słodkim wyrobem zawierającym dużą ilość kalorii. Ciasto powinno być spożywane przez nas maksymalnie raz w tygodniu. Osoby chorująca na cukrzycę nie powinny w ogóle spożywać tego typu wypieków.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.