Tort snickers
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (25 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (200 g)
- Cukier puder (50 g)
- Kajmak (200 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (100 g)
Przepis na tort snickers krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie ostudź i podziel na 3 blaty.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puch.
Do śmietanki dodawaj małymi partiami mascarpone, ubijaj do połączenia.
Do gotowej masy dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką.
Ostudzone blaty wysmaruj masą kajmakową, a następnie przełóż je kremem śmietankowym.
Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu snickers
Tort snickers to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smaczny i bardzo słodki. Składa się z wielu warstw, które razem tworzą najlepszy deser na świecie. Ze względu na dużą ilość kremu jest niezwykle delikatny i miękki.
Przepis na tort snickers jest bardzo łatwy, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Jego przygotowanie można podzielić na dwie części: przygotowanie pysznego biszkoptu i stworzenie kremu. Krem do tego ciasta jest bardzo słodki, ale również niezwykle prosty. Ciasto ozdabia się także za pomocą dużej ilości słonego karmelu. Dzięki temu w całości przypomina on pierwowzór, czyli popularny batonik. Choć duża część osób obawia się samodzielnie przygotowywać w domu torty, kojarzą się one z czymś niezwykle skomplikowanym, to ten przepis pozwala go zrobić w naprawdę prosty sposób. Choć do pieczenia biszkoptu używa się dość sporo jajek, przez co nie jest to tak tanie ciasto, to jednak zawsze się on udaje, wspaniale smakuje i zaskakuje cudownym aromatem. Ten tort będzie dobrym wyborem dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i eleganckie ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort snickers, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym bardzo wyjątkowy, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania przyda się mikser oraz piekarnik. Choć czas pieczenia jest dość długi, to jednak pozwala on na przygotowanie bardzo miękkiego ciasta. Jednak należy pamiętać, że dobrze dostosować go do posiadanego sprzętu. By upewnić się, że ciasto jest już gotowe, wystarczy włożyć do środka drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli będzie suchy, ciasto można z powodzeniem wyciągać z piekarnika.
To dobry pomysł na naprawdę pyszny tort, który sprawdzi się świetnie na urodziny, nawet dla dzieci. Robi się go z orzechami, dzięki czemu smakuje wybornie, jednak należy się wcześniej upewnić, że wszyscy uczestnicy przyjęcia nie mają alergii na ten składnik. To ciasto z kremem prezentuje się fantastycznie, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców. Ten sprawdzony przepis pozwala je stworzyć w kilka chwil.
Alergeny w torcie snickers
Lista alergenów dla tortu snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak
Wartości odżywcze tortu snickers
Ten tort, jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.