Tort śmietankowy
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Proszek do pieczenia (45 g)
- Mąka ziemniaczana (4 g)
- Cukier puder (60 g)
- Śmietanka kremowa 36% (700 ml)
Przepis na tort śmietankowy krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Ciasto przełóż kremem.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu śmietankowego
Tort śmietankowy jest wspaniałą opcją na słodki deser, który jest delikatny, prosty i niezwykle słodki. W takiej wersji sprawdzi się na wiele różnych okazji.
Przepis na tort śmietankowy będzie wspaniałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawej inspiracji na prosty, ale elegancki deser. Jego głównym składnikiem jest masa śmietankowa. Dzięki tej recepturze wychodzi ona pyszna i lekka. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników. Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Tort śmietanowy jest jednak wyjątkowy, gdyż jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. W dodatku robi się go z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które, choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort śmietankowy, który będzie prosty, a przy tym niezwykle ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniały pomysł na tort, jednak nie tylko urodzinowy, gdyż ze względu na składniki i wygląd jest bardzo uniwersalny. Sprawdzi się nawet na wesela, czy komunie. Jest delikatny, więc to dobry wybór również dla dzieci. Ciasto jest tak szybkie w przygotowaniu, że spokojnie może je przygotować także osoba, która nie ma zbyt dużo czasu. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak nie trzeba go pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone.
Alergeny w torcie śmietankowym
Lista alergenów dla tortu śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu śmietankowego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.