Tort śmietankowo truskawkowy

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort śmietankowo truskawkowy podany na białym talerzyku.
Tort śmietankowo truskawkowy
Tort śmietankowo truskawkowy to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Można go podać także podczas imprezy urodzinowej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
615 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
  • Cytryna pół małej sztuki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na tort śmietankowo truskawkowy krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

W misce umieść śmietanę kremówkę, mascarpone i białą czekoladę.

Ubij do powstania sztywnej masy.

Truskawki wyszypułkuj i pokrój w kostkę.

Biszkopt przekrój na dwa blaty.

Zaparz herbatę i dodaj do niej cytrynę, wystudź.

Nasącz biszkopt herbatą i posmaruj dżemem.

Wyłóż na dżem 1/3 porcji kremu.

Wyłóż na krem truskawki i drugi blat ciasta.

Nasącz ciasto i wyłóż kolejną porcję kremu.

Wierzch ciasta wykończ kremem i wierzch udekoruj całymi truskawkami.

Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Pokrój na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na tort śmietankowo truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat tortu śmietankowo truskawkowego

Tort śmietankowo truskawkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako tort urodzinowy. Wystarczy udekorować go świeczkami. Tort jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na tort śmietankowo truskawkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, biała czekolada, dżem truskawkowy, herbata, cytryna.

Jak zrobić tort śmietankowo truskawkowy? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce umieść śmietanę kremówkę, mascarpone i białą czekoladę. Ubij do powstania sztywnej masy. Truskawki wy szypułkuj i pokrój w kostkę. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Zaparz herbatę i dodaj do niej cytrynę, wystudź. Nasącz biszkopt herbatą i posmaruj dżemem. Wyłóż na dżem 1/3 porcji kremu. Wyłóż na krem truskawki i drugi blat ciasta. Nasącz ciasto i wyłóż kolejną porcję kremu. Wierzch ciasta wykończ kremem i wierzch udekoruj całymi truskawkami. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Pokrój na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując: najlepszy tort sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Ciasto z kremem jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Najlepszy tort sprawdzi się podany podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszny tort można przygotować także z dodatkiem czekolady mlecznej.

Alergeny w torcie śmietankowo truskawkowym

Lista alergenów dla tortu śmietankowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze tortu śmietankowo truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Tort śmietankowo truskawkowy to źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnosi od szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób mających problemy z metabolizmem glukozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
228.13
615.95
Białko (g)
4.74
12.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
25.79
69.63
Węglowodany przyswajalne (g)
25.27
68.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
11.90
32.13
Tłuszcze nasycone (g)
10.35
27.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
4.18
Cholesterol (mg)
63.90
172.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.30
33.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.17
84.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
30.11
81.29
Potas (mg)
89.56
241.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.87
107.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
61.02
164.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.81
26.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu śmietankowo truskawkowego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu śmietankowo truskawkowego

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Cytryna
30 g
pół małej sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 30 g
Koszt składników
54.00