Tort śmietankowo truskawkowy
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (7 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Mascarpone (250 g)
- Truskawki (500 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Cytryna - pół małej sztuki (30 g)
Przepis na tort śmietankowo truskawkowy krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W misce umieść śmietanę kremówkę, mascarpone i białą czekoladę.
Ubij do powstania sztywnej masy.
Truskawki wyszypułkuj i pokrój w kostkę.
Biszkopt przekrój na dwa blaty.
Zaparz herbatę i dodaj do niej cytrynę, wystudź.
Nasącz biszkopt herbatą i posmaruj dżemem.
Wyłóż na dżem 1/3 porcji kremu.
Wyłóż na krem truskawki i drugi blat ciasta.
Nasącz ciasto i wyłóż kolejną porcję kremu.
Wierzch ciasta wykończ kremem i wierzch udekoruj całymi truskawkami.
Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Pokrój na porcje i podawaj na małym talerzyku.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu śmietankowo truskawkowego
Tort śmietankowo truskawkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako tort urodzinowy. Wystarczy udekorować go świeczkami. Tort jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na tort śmietankowo truskawkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, biała czekolada, dżem truskawkowy, herbata, cytryna.
Jak zrobić tort śmietankowo truskawkowy? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce umieść śmietanę kremówkę, mascarpone i białą czekoladę. Ubij do powstania sztywnej masy. Truskawki wy szypułkuj i pokrój w kostkę. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Zaparz herbatę i dodaj do niej cytrynę, wystudź. Nasącz biszkopt herbatą i posmaruj dżemem. Wyłóż na dżem 1/3 porcji kremu. Wyłóż na krem truskawki i drugi blat ciasta. Nasącz ciasto i wyłóż kolejną porcję kremu. Wierzch ciasta wykończ kremem i wierzch udekoruj całymi truskawkami. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Pokrój na porcje i podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.
Podsumowując: najlepszy tort sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Ciasto z kremem jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Najlepszy tort sprawdzi się podany podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszny tort można przygotować także z dodatkiem czekolady mlecznej.
Alergeny w torcie śmietankowo truskawkowym
Lista alergenów dla tortu śmietankowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała
Wartości odżywcze tortu śmietankowo truskawkowego
Tort śmietankowo truskawkowy to źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnosi od szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób mających problemy z metabolizmem glukozy.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.