Przepis na tort sernikowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm

Zimne masło pokrój w kostkę.

Masło umieść w malakserze, dodaj mąkę pszenną, 100 g cukru i 1 jajko.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

W misce umieść 7 jajek, dodaj 150 g cukru i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.

Dodaj do masy twaróg, serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz budyń.

Zmiksuj do połączenia składników.

Brzoskwinie pokrój w kostkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Spód blaszki wyklej ciastem.

Nakłuj je widelcem.

Na ciasto wyłóż maliny i brzoskwinie.

Wlej masę serową.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.

Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 8 godzin.

Wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem.

Podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Tort sernikowy podany na desce. Tort ozdobiony jest owocami.
Tort sernikowy
Koszt przygotowania dania
53.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
748 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tort sernikowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie sernikowym

Tort sernikowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczny sernik jest bardzo kremowy i świetnie nadaje się na zastępstwo tradycyjnego tortu. Najlepszy sernik przygotujesz z dobrej jakości składników. Przepis na tort sernikowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, twaróg sernikowy, mascarpone, śmietana kremówka, cukier, maliny, brzoskwinie w puszce, cukier puder, budyń.

Jak zrobić tort sernikowy? Zimne masło pokrój w kostkę. Masło umieść w malakserze, dodaj mąkę pszenną, cukier i jajko. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. W misce umieść jajka, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy. Dodaj do masy twaróg, serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Spód blaszki wyklej ciastem. Nakłuj je widelcem. Na ciasto wyłóż maliny i brzoskwinie. Wlej masę serową. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 80 minut. Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 8 godzin. Wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: ser z wiaderka usprawnia przygotowanie ciasta, gdyż nie wymaga mielenia. Najlepszy torcik serowy to sprawdzony przepis na idealne ciasto. Smaczny sernik podawać można podczas spotkań ze znajomymi oraz rodziną jako dodatek do kawy. Torcik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty przepis nie sprawi wiele problemu.

Wartości odżywcze tortu sernikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
267.26 kcal
748.33 kcal
Białko
6.33 g
17.73 g

Węglowodany w torcie sernikowym

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
21.47 g
60.12 g
Węglowodany przyswajalne
20.92 g
58.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
1.54 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
17.35 g
48.59 g
Tłuszcze nasycone
14.44 g
40.42 g
Tłuszcze nienasycone
2.92 g
8.17 g
Cholesterol
96.37 mg
269.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort sernikowy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.04 mg
5.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.80 mg
2.25 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
26.61 µg (mcg)
74.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort sernikowy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
91.22 mg
255.42 mg
Potas
72.24 mg
202.27 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
52.45 mg
146.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
76.15 mg
213.23 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
9.10 mg
25.49 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
1.19 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu sernikowego 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie sernikowym

Lista alergenów dla tortu sernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tortu sernikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Brzoskwinie w syropie
200 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Budyń (proszek)
30 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na tort sernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób