Przepis na tort schwarzwaldzki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, rękaw cukierniczy

Czekoladę gorzką posiekaj i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera i odstaw.

Żółtka utrzyj ze 180 g cukru na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, stopniowo do masy dodaj przestudzoną czekoladę.

Mąką pszenną wymieszaj z 60 g mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia.

Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj stopniowo do ubitych białek i wymieszaj przy pomocy szpatułki do połączenia składników.

Następnie masę z białek dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.

Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty.

Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj).

Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni (około 75 ml).

Pozostały sok z wiśni zagotuj.

Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel.

Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia.

Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj.

Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania.

Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej.

Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej.

Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem.

Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego.

Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną.

Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany.

Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie.

Boki i środek tortu posyp startą czekoladą.

Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.

Tort schwarzwaldzki podany na białym talerzu.
Tort schwarzwaldzki
Koszt przygotowania dania
47.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
702 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
52

Tort schwarzwaldzki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie schwarzwaldzkim

Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Dodatkowo tort schwarzwaldzki można podać jako tort urodzinowy, ponieważ bardzo pięknie wygląda. Sprawdzony przepis na tort schwarzwaldzki jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, masło, jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, wiśnie ze słoika, sok wiśniowy, wiśniówka, śmietanka kremowa, cukier wanilinowy, wiśnie kandyzowane oraz czekolada deserowa.

Jak zrobić tort schwarzwaldzki? Na początek przygotuj biszkopt czekoladowy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty. Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj). Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni. Pozostały sok z wiśni zagotuj. Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia. Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj. Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania. Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej. Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej. Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem. Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego. Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany. Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie. Boki i środek tortu posyp startą czekoladą. Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.

Podsumowując pyszny tort schwarzwaldzki to doskonała propozycja na pyszny deser. Najlepszy tort jest dobry do spożycia, gdy masa dobrze stężeje (dlatego warto zostawić go na noc w lodówce).

Wartości odżywcze tortu schwarzwaldzkiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
216.18 kcal
702.58 kcal
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa).
czytaj dalej
Białko
3.35 g
10.89 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa).
czytaj dalej

Węglowodany w torcie schwarzwaldzkim

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
21.36 g
69.43 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.13 g
62.16 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa), wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa), wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
13.41 g
43.58 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.01 g
35.79 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa), wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
7.64 g
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa), wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort schwarzwaldzki

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
21.20 mg
68.89 mg
Brak danych dla: sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa), wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu schwarzwaldzkiego 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie schwarzwaldzkim

Lista alergenów dla tortu schwarzwaldzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na tort schwarzwaldzki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sok wiśniowy, wiśniówka (wódka wiśniowa)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tortu schwarzwaldzkiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Wiśnie
750 g
ze słoika
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 750 g
Sok wiśniowy
500 ml
Wiśniówka (wódka wiśniowa)
100 ml
Śmietanka kremowa 30%
750 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
11.25
Za 750 g
Cukier wanilinowy
25 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.94
Za 25 g
Wiśnie kandyzowane
60 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Czekolada deserowa
150 g
starta na tarce o grubych oczkach
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Jak oceniasz przepis na tort schwarzwaldzki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób