Tort schwarzwaldzki
- Czekolada gorzka (150 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Wiśnie - ze słoika (750 g)
- Sok wiśniowy (500 ml)
- Wiśniówka (wódka wiśniowa) (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (750 g)
- Cukier wanilinowy (25 g)
- Wiśnie kandyzowane (60 g)
- Czekolada deserowa - starta na tarce o grubych oczkach (150 g)
Przepis na tort schwarzwaldzki krok po kroku
Czekoladę gorzką posiekaj i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera i odstaw.
Żółtka utrzyj ze 180 g cukru na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, stopniowo do masy dodaj przestudzoną czekoladę.
Mąką pszenną wymieszaj z 60 g mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia.
Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj stopniowo do ubitych białek i wymieszaj przy pomocy szpatułki do połączenia składników.
Następnie masę z białek dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty.
Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj).
Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni (około 75 ml).
Pozostały sok z wiśni zagotuj.
Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel.
Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia.
Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj.
Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania.
Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej.
Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej.
Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem.
Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego.
Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną.
Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany.
Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie.
Boki i środek tortu posyp startą czekoladą.
Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu schwarzwaldzkiego
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Dodatkowo tort schwarzwaldzki można podać jako tort urodzinowy, ponieważ bardzo pięknie wygląda. Sprawdzony przepis na tort schwarzwaldzki jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, masło, jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, wiśnie ze słoika, sok wiśniowy, wiśniówka, śmietanka kremowa, cukier wanilinowy, wiśnie kandyzowane oraz czekolada deserowa.
Jak zrobić tort schwarzwaldzki? Na początek przygotuj biszkopt czekoladowy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty. Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj). Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni. Pozostały sok z wiśni zagotuj. Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia. Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj. Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania. Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej. Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej. Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem. Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego. Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany. Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie. Boki i środek tortu posyp startą czekoladą. Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.
Podsumowując pyszny tort schwarzwaldzki to doskonała propozycja na pyszny deser. Najlepszy tort jest dobry do spożycia, gdy masa dobrze stężeje (dlatego warto zostawić go na noc w lodówce).
Alergeny w torcie schwarzwaldzkim
Lista alergenów dla tortu schwarzwaldzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze tortu schwarzwaldzkiego
Tort schwarzwaldzki to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.