Przepis na tort royal krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Żółtko jajka 3 szt.
- Cukier 100 g 0,5 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 65 g 0,5 szklanki
- Białko jajka 3 szt.
- Cukier 100 g 0,5 szklanki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 25 g 1 łyżka
- Kajmak 100 g
- Masło 50 g 0,25 kostki
- Mascarpone 125 g 0,5 opakowana
- Czekolada deserowa 200 g 2 tabliczki
- Cukier puder 40 g 0,3 szklanki
- Mascarpone 375 g 1,5 opakowana
- Śmietanka kremowa 30% 250 g 400 ml
- Dżem porzeczkowy 90 g 3 łyżki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
Do białek dodawaj po 1 żółtku (w sumie 7), miksuj jeszcze 2-3 minuty.
W drugiej misce wymieszaj mąkę i kakao.
Do mąki i kakao dodaj 0,3 masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
Pozostałą część masy jajecznej dodaj do powstałej masy i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki.
Biszkopt wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz 25-30 minut w 170 stopniach. Pozostaw do wystudzenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę.
Do białek dodawaj po 1 łyżce cukru (w sumie 100 g). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną.
Białka wyłóż na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Bezę piecz 20 minut w 180 stopniach, a następnie 35 minut w 100 stopniach C. Pozostaw do wystudzenia.
Masło ubij na puszystą masę.
Do masła dodaj kajmak i mascarpone (125 g). Całość dokładnie zmiksuj.
Czekoladę rozpuść.
W misce ubij śmietankę 30%, dodaj cukier puder, serek mascarpone (375 g) oraz roztopioną czekoladę
Całość dokładnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na pół.
Przygotuj nasączenie, najlepszą opcją będzie mocna herbata z sokiem z pomarańczy i likierem amaretto. Możesz użyć także kawy z likierem.
Nasącz dolny blat, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Połóż 3/4 kremu czekoladowego, na to drugi blat, nasącz go, połóż krem karmelowy, bezę i całość pokryj masą czekoladową.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort dacquoise
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Polewa z gorzkiej czekolady
-
Tort snickers
-
Tort czekoladowy

(liczba kalorii)
Tort royal - cechy przepisu
Więcej o torcie royal
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.
Tort royal jest wyjątkowym i wykwintnym tortem składającym się z czekoladowego biszkoptu, musu czekoladowego, kremu karmelowego oraz bezy. Tort jest bardzo bogaty w smaku, a słodycz kremu karmelowego i czekoladowego przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu między smakami zachowana jest równowaga i harmonia. Tort royal czekoladowy sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na święta, walentynki, rocznicę czy inne wyjątkowe okazje. Tort royal karmelowy z czekoladą to niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego, kto lubi czekoladę. Przepis na ciasto royal jest dość złożony i wymaga trochę czasu, jednak jego smak jest wart tego wysiłku. Jak zrobić tort royal dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Tort można przygotować także w wersji mini, jednoporcjowej. Taki mini torcik royal zrobi ogromne wrażenie na Twoich gościach.
Tort royal to wyśmienity i niepowtarzalny tort, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze tortu royal
Energia i białka
(132g)
Węglowodany w torcie royal
(132g)
Tłuszcze
(132g)
Witaminy w przepisie na tort royal
(132g)
Składniki mineralne w przepisie na tort royal
(132g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie royal
Lista alergenów dla tortu royal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
- mascarpone
- Czekolada deserowa
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%