Przepis na tort royal krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.

Do białek dodawaj po 1 żółtku (w sumie 7), miksuj jeszcze 2-3 minuty.

W drugiej misce wymieszaj mąkę i kakao.

Do mąki i kakao dodaj 0,3 masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.

Pozostałą część masy jajecznej dodaj do powstałej masy i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki.

Biszkopt wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz 25-30 minut w 170 stopniach. Pozostaw do wystudzenia.

Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę.

Do białek dodawaj po 1 łyżce cukru (w sumie 100 g). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną.

Białka wyłóż na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezę piecz 20 minut w 180 stopniach, a następnie 35 minut w 100 stopniach C. Pozostaw do wystudzenia.

Masło ubij na puszystą masę.

Do masła dodaj kajmak i mascarpone (125 g). Całość dokładnie zmiksuj.

Czekoladę rozpuść.

W misce ubij śmietankę 30%, dodaj cukier puder, serek mascarpone (375 g) oraz roztopioną czekoladę

Całość dokładnie wymieszaj.

Biszkopt przekrój na pół.

Przygotuj nasączenie, najlepszą opcją będzie mocna herbata z sokiem z pomarańczy i likierem amaretto. Możesz użyć także kawy z likierem.

Nasącz dolny blat, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Połóż 3/4 kremu czekoladowego, na to drugi blat, nasącz go, połóż krem karmelowy, bezę i całość pokryj masą czekoladową.

Tort royal podany na tekturowej podstawce, na drewnianym stole, na szarym tle.
Tort royal
Koszt przygotowania dania
43.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
61

Tort royal - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie royal

Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.

Tort royal jest wyjątkowym i wykwintnym tortem składającym się z czekoladowego biszkoptu, musu czekoladowego, kremu karmelowego oraz bezy. Tort jest bardzo bogaty w smaku, a słodycz kremu karmelowego i czekoladowego przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu między smakami zachowana jest równowaga i harmonia. Tort royal czekoladowy sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na święta, walentynki, rocznicę czy inne wyjątkowe okazje. Tort royal karmelowy z czekoladą to niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego, kto lubi czekoladę. Przepis na ciasto royal jest dość złożony i wymaga trochę czasu, jednak jego smak jest wart tego wysiłku. Jak zrobić tort royal dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Tort można przygotować także w wersji mini, jednoporcjowej. Taki mini torcik royal zrobi ogromne wrażenie na Twoich gościach.

Tort royal to wyśmienity i niepowtarzalny tort, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

Wartości odżywcze tortu royal

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(132g)
Energia (kalorie)
334.53 kcal
441.59 kcal
Białko
5.54 g
7.32 g

Węglowodany w torcie royal

Na 100g
Na porcję
(132g)
Węglowodany
28.78 g
37.98 g
Węglowodany przyswajalne
27.72 g
36.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
1.40 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(132g)
Tłuszcz
21.97 g
29.00 g
Tłuszcze nasycone
19.02 g
25.11 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.94 g
3.88 g
Cholesterol
115.60 mg
152.59 mg
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort royal

Na 100g
Na porcję
(132g)
Witamina C
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort royal

Na 100g
Na porcję
(132g)
Sód
51.54 mg
68.03 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
81.66 mg
107.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu royal 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie royal

Lista alergenów dla tortu royal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu royal

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
65 g
0,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 65 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Kajmak
100 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 g
Masło
50 g
0,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mascarpone
125 g
0,5 opakowana
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 125 g
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cukier puder
40 g
0,3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mascarpone
375 g
1,5 opakowana
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.75
Za 375 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
400 ml
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Dżem porzeczkowy
90 g
3 łyżki
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
3.68
Za 90 g
Koszt składników
90.80
Jak oceniasz przepis na tort royal
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób