Tort royal
- Jajko (4 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (65 g)
- Białko jajka (3 szt.)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (25 g)
- Kajmak (100 g)
- Masło - 0,25 kostki (50 g)
- Mascarpone - 0,5 opakowana (125 g)
- Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
- Cukier puder - 0,3 szklanki (40 g)
- Mascarpone - 1,5 opakowana (375 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml (250 g)
- Dżem porzeczkowy - 3 łyżki (90 g)
Przepis na tort royal krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
Do białek dodawaj po 1 żółtku (w sumie 7), miksuj jeszcze 2-3 minuty.
W drugiej misce wymieszaj mąkę i kakao.
Do mąki i kakao dodaj 0,3 masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
Pozostałą część masy jajecznej dodaj do powstałej masy i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki.
Biszkopt wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz 25-30 minut w 170 stopniach. Pozostaw do wystudzenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę.
Do białek dodawaj po 1 łyżce cukru (w sumie 100 g). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną.
Białka wyłóż na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Bezę piecz 20 minut w 180 stopniach, a następnie 35 minut w 100 stopniach C. Pozostaw do wystudzenia.
Masło ubij na puszystą masę.
Do masła dodaj kajmak i mascarpone (125 g). Całość dokładnie zmiksuj.
Czekoladę rozpuść.
W misce ubij śmietankę 30%, dodaj cukier puder, serek mascarpone (375 g) oraz roztopioną czekoladę
Całość dokładnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na pół.
Przygotuj nasączenie, najlepszą opcją będzie mocna herbata z sokiem z pomarańczy i likierem amaretto. Możesz użyć także kawy z likierem.
Nasącz dolny blat, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Połóż 3/4 kremu czekoladowego, na to drugi blat, nasącz go, połóż krem karmelowy, bezę i całość pokryj masą czekoladową.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu royal
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.
Tort royal jest wyjątkowym i wykwintnym tortem składającym się z czekoladowego biszkoptu, musu czekoladowego, kremu karmelowego oraz bezy. Tort jest bardzo bogaty w smaku, a słodycz kremu karmelowego i czekoladowego przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu między smakami zachowana jest równowaga i harmonia. Tort royal czekoladowy sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na święta, walentynki, rocznicę czy inne wyjątkowe okazje. Tort royal karmelowy z czekoladą to niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego, kto lubi czekoladę. Przepis na ciasto royal jest dość złożony i wymaga trochę czasu, jednak jego smak jest wart tego wysiłku. Jak zrobić tort royal dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Tort można przygotować także w wersji mini, jednoporcjowej. Taki mini torcik royal zrobi ogromne wrażenie na Twoich gościach.
Tort royal to wyśmienity i niepowtarzalny tort, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Alergeny w torcie royal
Lista alergenów dla tortu royal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
- mascarpone
- Czekolada deserowa
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu royal
Tort royal to tort przygotowany z tradycyjnych składników. Jest on dość kaloryczny. Jednak spożywany okazjonalnie i w małych ilościach nie wpłynie negatywne na nasze zdrowie.
Energia i białka
(132g)
Węglowodany
(132g)
Tłuszcze
(132g)
Witaminy
(132g)
Składniki mineralne
(132g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.