Tort pavlova
- Białko jajka (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 płaska łyżka (15 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Maliny - 1,5 szklanki (180 g)
Przepis na tort pavlova krok po kroku
W dużej misce ubij na sztywną pianę białka. Następnie łyżką dodawaj małe porcje cukru i nadal ubijaj mikserem na małych obrotach. Ubijaj tak długo, aż rozpuści się cały cukier. Do masy dodaj skrobię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko łyżką.
Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej partiami cukier puder i mascarpone, wciąż ubijając. Dodaj cukier waniliowy, ubijaj do momentu całkowitego roztopienia cukru i odstaw krem do lodówki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, masę bezową rozłóż delikatnie tak, by tworzyła dość spory okrąg.
Uformuj na górze mały kopczyk i lekko go spłaszcz łyżką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 90 minut.
Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Na gotową bezę ułóż krem i ozdób owocami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się jako tort urodzinowy, gdyż jest bardzo dekoracyjny i naprawdę pyszny. Choć wydaje się dość trudny, to tylko złudzenie, tak naprawdę, by go zrobić wystarczy trochę czasu i odrobina cierpliwości. Ta beza zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim smakiem. Beza pavlova to najlepszy deser, który w łatwy sposób pozwala na zaskoczenie swoich gości.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tort pavlova, który nie będzie zbyt skomplikowany, a jego smak zachwyci wszystkich gości i domowników, to ta receptura będzie idealną inspiracją. Ten przepis na tort pavlova, choć jest dość łatwy, to pozwala stworzyć małe dzieło sztuki, które dzięki kontrastom między owocami, a białym kolorem bezy, przykuwa wzrok wszystkich. Postawiony na stole stanowi przepiękną dekorację.
Beza pavlova jest niesamowicie pyszna. To wszystko zasługa odpowiednio słodkiej masy bezowej i kremu na bazie śmietanki, połączonej z mascarpone. Serek idealnie równoważy słodki smak bitej śmietany, nadaje całości odpowiedniej gęstości, tak, że masa nie spływa z tortu, nawet gdy nie jest w lodówce. Mascarpone świetnie komponuje się ze świeżymi owocami jagodowymi, dlatego w przepisie zostały użyte maliny. Można je oczywiście zastąpić truskawkami, jeżynami lub borówkami, wszystko w zależności od preferencji. Pięknie prezentuje się również z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
Beza na tort pavlova musi być spora. Warto zrobić ją w jednym kawałku, wtedy prezentuje się naprawdę zjawiskowo i jest to dużo szybszy sposób. Można też podzielić masę na 2 części i wypiec dwa płaskie blaty, a krem rozłożyć pomiędzy nimi.
To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezowych słodkości, a także tym, którzy uwielbiają naprawdę słodkie desery. W tym przepisie ta słodycz została przełamana kwaskowymi owocami. Masa do bezy pavlova robiona jest na bazie bitej śmietany. Warto użyć do wykonania dobrze schłodzonej śmietanki, gdyż taka lepiej się ubije. Można również dodać śmietan fix, tak by krem był sprężysty i gęsty.
Alergeny w torcie pavlova
Lista alergenów dla tortu pavlova przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu pavlova
Tort ten, jak każda inna słodka przekąska, nie powinien zbyt często gościć w diecie. Szczególnie powinny na niego uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.