Tort orzechowy
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 3/4 szklanki cukru (150 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 i 1/3 szklanki mąki (165 g)
- Kakao niesłodzone - 5 łyżek (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Orzechy włoskie - pół szklanki mielonych orzechów, garść całych orzechów (90 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na tort orzechowy krok po kroku
W dużej misce ubij na sztywno pianę z białek, a żółtka przełóż do małej miseczki. Dodawaj powoli cukier i ubijaj do momentu całkowitego roztopienia. Do piany dodawaj po jednym żółtku i ubijaj na wysokich obrotach.
Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, cały czas ubijając mikserem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
W osobnej miseczce ubij ostudzoną śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijaj na niskich obrotach. Dodawał małymi łyżkami serek mascarpone, wciąż ubijając. Na koniec dodaj do masy zmielone orzechy i wszystko wymieszaj łyżką.
W garnku roztop czekoladę, by była całkowicie płynna i dodaj do kremu. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź. Przetnij je na 3 części, takiej samej wielkości.
Spód przełóż na duży talerz i wysmaruj jego wierzch 1/3 kremu. Na wierz wyłóż kolejny blat ciasta i również pokryj go 1/3 kremu. Na wierz połóż ostatni blat i rozłóż na nim kolejną część kremu. Krem na koniec wygładź łyżką lub nożem.
Gotowy tort udekoruj całymi orzechami włoskimi.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu orzechowego
Tort orzechowy jest niesamowicie pysznym i dekoracyjnym deserem. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto na wszelkie uroczystości. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych i orzechowych słodkości.
Przepis na tort orzechowy jest niezwykle prosty i można go zrobić dość szybko, więc będzie idealnym pomysłem dla osób zabieganych, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Ciasto z orzechami ma naprawdę pyszny smak, a przy tym odznacza się niezwykłą chrupkością. Orzechy włoskie, które stanowią bazę kremu, wspaniale łączą się z gorzką czekoladą. Orzechy włoskie nie tylko pysznie smakują ale są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy E, które jest antyoksydantem chroniącym organizm przez szkodliwymi czynnikami środowiska. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.
To dobry placek dla wszystkich, którzy uwielbiają naprawdę czekoladowe ciasta. W tej opcji kakao występuje w cieście, a także w kremie. Tort pięknie prezentuje się udekorowany całymi orzechami włoskimi lub tartą gorzką czekoladą.
Świetnie nadaje się jako tort urodzinowy, gdyż zachwyca smakiem i pięknym wyglądem.
Jeżeli chce się jeszcze bardziej podkręcić smak tego ciasta, można stworzyć placek orzechowy do tortu. Wystarczy do masy dołożyć szklankę mielonych orzechów włoskich i wymieszać wszystko łyżką lub łopatką. Tak przygotowane ciasto miło chrupie po upieczeniu.
To ciasto choć może się wydawać bardzo skomplikowana, jest naprawdę łatwe więc poradzi z nim sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z wypiekami. Nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności. Ciasto wchodzi dość wysokie, ma aż 3 blaty, dlatego prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. To dobry przepis na najlepszy tort, a przy tym niesamowicie łatwy.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tort orzechowy, który zachwyci wszystkich gości swoim pięknym wyglądem i niesamowitym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury dowiesz się również jak udekorować ciasto, by prezentowało się bardzo elegancko.
Alergeny w torcie orzechowym
Lista alergenów dla tortu orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada mleczna
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tortu orzechowego
Tort ze względu na dużą ilość cukru prostego powinien być jedzony tylko od czasu do czasu.
Energia i białka
(162g)
Węglowodany
(162g)
Tłuszcze
(162g)
Witaminy
(162g)
Składniki mineralne
(162g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.