Tort oreo z malinami
- Ciasteczka oreo (650 g)
- Masło - w temperaturze pokojowej (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (500 g)
- Twaróg sernikowy - schłodzony (500 g)
- Żelatyna - 7 łyżeczek (28 g)
- Cukier puder (20 g)
- Maliny - do dekoracji (200 g)
Przepis na tort oreo z malinami krok po kroku
250 g ciasteczek zblenduj z masłem na jednolitą konsystencję.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na spód masę z ciasteczek.
Masę ciasteczkową wyrównaj i ugnieć, na przykład dnem szklanki lub dłonią.
Spód z ciasteczek schowaj do lodówki na cas przygotowywania masy.
Pozostałe ciasteczka (około 20 sztuk) pokrój w ćwiartki.
Rozpuść żelatynę w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie - okolo 150 ml.
Żelatynę dokładnie wymieszaj i ostudź. Ma być płynna, ale zimna.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i kilku kropli aromatu waniliowego.
Do śmietanki dodaj ser i wszystko zmiksuj przez chwilę (tylko do połączenia składników).
Do masy dodaj żelatynę i ponownie zmiksuj chwilę, aż składniki się połączą.
Masę wymieszaj z pokrojonymi ciasteczkami (mieszaj łyżką).
Na schłodzony spód wyłóż masę serową i wyrównaj.
Malinami udekoruj tort na wierzchu.
Tort zabezpiecz folią spożywczą i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat tortu oreo z malinami
Ten pyszny tort oreo z malinami jest bez pieczenia. Najlepszy na urodziny dla każdego wielbiciela ciasteczek oreo – zawiera ich całe mnóstwo. Tort oreo z malinami jest smaczny i bardzo prosty. Ciasteczkowy spód z pysznym, waniliowym kremem z ciasteczkami oraz świeże maliny stanowią właśnie ten deser. Przepis na tort oreo z malinami nie wymaga posiadania piekarnika. Świeże maliny nadadzą lekkiej kwaskowatości, a także pięknego koloru. Sprawdź jak zrobić tort oreo z malinami – ten sprawdzony przepis da pyszny deser, który będzie dobry na każdą okazję.
Tort oreo z malinami to smaczny tort bez pieczenia, który składa się z ciasteczkowego spodu, sernika na zimno oraz świeżych malin. Ciasteczkowy spód to ciasteczka oreo oraz masło. Składniki na sernik na zimno to śmietanka, twaróg sernikowy, żelatyna z wodą i duża ilość ciasteczek oreo. Oczywiście nie zapominamy o świeżych malinach, które stanowią wierzch i dekorację ciasta. Do przepisu na tort oreo z malinami nie są zbyt dobre maliny mrożone, ponieważ owoce takie po rozmrożeniu rozmiękną, stracą swój kształt i nie będą zbyt smaczne w tej odsłonie. Jeśli chcesz przygotować taki tort oreo z malinami, warto go zrobić dzień przed planowanym podaniem. Ten sprawdzony przepis dobry będzie nie tylko jako tort urodzinowy, ale też na niedzielny deser.
Jak zrobić tort oreo z malinami: ciasteczka i masło zblenduj i wyłóż na spód tortownicy. Dobrze go ugnieć. Spód taki należy schłodzić w lodówce, więc w tym czasie można zrobić resztę. Rozpuść żelatynę i ostudź ją. Przygotuj krem: śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym, a następnie dodaj ser i wymieszaj. Tutaj kluczowe jest to, by nie miksować zbyt długo, by nie przebić śmietanki. Na końcu dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj składniki. Krem wymieszaj z pokrojonymi ciasteczkami i wylej na spód z ciasteczek. Tort udekoruj ostatnim składnikiem – świeżymi malinami. Owoce dobrze jest lekko docisnąć, żeby się trzymały kremu i nie odpadały. Jak zrobisz tort oreo z malinami, musisz odczekać najlepiej całą noc, by się stężał. Najlepszy będzie po minimum 12 godzinach chłodzenia. Wcześniej będzie problem, żeby go pokroić.
Ze względu na to, że świeże maliny są najlepsze to tego sprawdzonego przepisu, tort oreo z malinami dobrze jest robić latem, gdy świeża malina jest dostępna i najsmaczniejsza. Dodatek malin sprawia, że tort nie jest zbyt słodki. Przepis na tort oreo z malinami jest to więc najlepszy tort dla tych, którzy lubią przełamanie słodkości nieco kwaśnym smakiem owoców.
Alergeny w torcie oreo z malinami
Lista alergenów dla tortu oreo z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze tortu oreo z malinami
Deser jest wysokokaloryczny, ale zawiera sporo białka. Maliny są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
Energia i białka
(211g)
Węglowodany
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Składniki mineralne
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.