Przepis na tort naleśnikowy krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 500 g
- Jajko 10 szt.
- Masło 100 g
- Mleko 3,2% 1000 ml
- Cukier 100 g
- Mascarpone 500 g
- Maliny 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Czekolada mleczna 100 g
W dużej misce umieść jajka, mleko, cukier i roztopione masło. Wymieszaj. Dodaj mąkę. Zmiksuj dokładnie. Ciasto powinno być rzadkie, swobodnie spływać z łyżki.
Smaż naleśniki na patelni bez dodatku tłuszczu.
W misce umieść śmietanę 30%, mascarpone, cukier waniliowy. Ubij na sztywną masę.
Na paterze układaj po jednym naleśniku, smaruj masą i tak aż do zużycia wszystkich naleśników.
Wierzch posmaruj również przygotowaną masą aby trzymały się owoce, połóż maliny.
Polej rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Gotowy tort naleśnikowy wstaw do lodówki na 4 godziny.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Tort naleśnikowy - cechy przepisu
Więcej o torcie naleśnikowym
Tort naleśnikowy to doskonała propozycja na słodki deser z wykorzystaniem naleśników. Naleśniki wydają się proste do zrobienia, trzeba jednak znać kilka sztuczek, aby wyszły naprawdę idealnie. Sprawdzonym dodatkiem do ciasta naleśnikowego jest roztopione masło. Tłuszcz, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Naleśniki z dodatkiem masła są pyszne i pachnące. Mają cudowny maślany posmak, są chrupiące, po prostu doskonałe. Naleśniki należy smażyć szybko, powinny być cienkie i delikatnie zarumienione.
Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką żytnią lub orkiszową z pełnego przemiału. Mąka razowa zawiera więcej cennego błonnika. Zawiera też beta-glukan. Cenny składnik, wspomagający odporność naszego organizmu.
Przepis na tort naleśnikowy wymaga jedynie umiejętności smażenia naleśników. Reszta przepisu jest bardzo prosta. Tort z naleśników możemy robić z różnymi dodatkami. Kremem na słodko może być śmietana, serek mascarpone, twaróg, krem budyniowy, krem czekoladowy. Dodatkiem są świeże owoce, które przełamują słodycz kremu. Torty naleśnikowe możemy spotkać również w wersji wytrawnej z farszem mięsnym, szpinakowym czy pastami warzywnymi z beszamelem.
Jak zrobić tort naleśnikowy? Wystarczy, że usmażysz naleśniki. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Przełóż naleśniki kremem, udekoruj świeżymi owocami - deser najlepiej smakuje z malinami i z truskawkami. Dodatkowo polej roztopioną mleczną lub gorzką czekoladą. Schłodź go w lodówce 4 godziny.
Podsumowując tort naleśnikowy to ciekawa propozycja dla fanów naleśników lecz nie tylko Możesz go przygotować w wersji na słodko lub w wersji wytrawnej z mięsem lub warzywami. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego tortu urodzinowego. Idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi.
Wartości odżywcze tortu naleśnikowego
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w torcie naleśnikowym
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na tort naleśnikowy
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na tort naleśnikowy
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie naleśnikowym
Lista alergenów dla tortu naleśnikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna