Tort naleśnikowy

Opublikowano: 20.08.2021 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowy tort z naleśników
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy to doskonała propozycja na słodki deser z naleśników. Jest on stosunkowo prosty w przygotowaniu. Deser idealny dla amatorów naleśników.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 30 min
602 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Jajko (10 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Mleko 3,2% (1000 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Maliny (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na tort naleśnikowy krok po kroku

W dużej misce umieść jajka, mleko, cukier i roztopione masło. Wymieszaj. Dodaj mąkę. Zmiksuj dokładnie. Ciasto powinno być rzadkie, swobodnie spływać z łyżki.

Smaż naleśniki na patelni bez dodatku tłuszczu.

W misce umieść śmietanę 30%, mascarpone, cukier waniliowy. Ubij na sztywną masę.

Na paterze układaj po jednym naleśniku, smaruj masą i tak aż do zużycia wszystkich naleśników.

Wierzch posmaruj również przygotowaną masą aby trzymały się owoce, połóż maliny.

Polej rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Gotowy tort naleśnikowy wstaw do lodówki na 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort naleśnikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat tortu naleśnikowego

Tort naleśnikowy to doskonała propozycja na słodki deser z wykorzystaniem naleśników. Naleśniki wydają się proste do zrobienia, trzeba jednak znać kilka sztuczek, aby wyszły naprawdę idealnie. Sprawdzonym dodatkiem do ciasta naleśnikowego jest roztopione masło. Tłuszcz, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Naleśniki z dodatkiem masła są pyszne i pachnące. Mają cudowny maślany posmak, są chrupiące, po prostu doskonałe. Naleśniki należy smażyć szybko, powinny być cienkie i delikatnie zarumienione.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką żytnią lub orkiszową z pełnego przemiału. Mąka razowa zawiera więcej cennego błonnika. Zawiera też beta-glukan. Cenny składnik, wspomagający odporność naszego organizmu.

Przepis na tort naleśnikowy wymaga jedynie umiejętności smażenia naleśników. Reszta przepisu jest bardzo prosta. Tort z naleśników możemy robić z różnymi dodatkami. Kremem na słodko może być śmietana, serek mascarpone, twaróg, krem budyniowy, krem czekoladowy. Dodatkiem są świeże owoce, które przełamują słodycz kremu. Torty naleśnikowe możemy spotkać również w wersji wytrawnej z farszem mięsnym, szpinakowym czy pastami warzywnymi z beszamelem.

Jak zrobić tort naleśnikowy? Wystarczy, że usmażysz naleśniki. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Przełóż naleśniki kremem, udekoruj świeżymi owocami - deser najlepiej smakuje z malinami i z truskawkami. Dodatkowo polej roztopioną mleczną lub gorzką czekoladą. Schłodź go w lodówce 4 godziny.

Podsumowując tort naleśnikowy to ciekawa propozycja dla fanów naleśników lecz nie tylko Możesz go przygotować w wersji na słodko lub w wersji wytrawnej z mięsem lub warzywami. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego tortu urodzinowego. Idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi.

Alergeny w torcie naleśnikowym

Lista alergenów dla tortu naleśnikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze tortu naleśnikowego

na 100g gotowej potrawy

Tort naleśnikowy jest bardzo dobrym pomysłem na deser. W zależności od upodobań smakowych może dodawać masy jakie tylko lubisz. Dodaj do niego masę twarogową i świeże owoce. Zamień cukier na ksylitol a uzyskasz deser z dużo mniejszą liczbą kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
223.03
602.18
Białko (g)
5.68
15.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
18.99
51.26
Węglowodany przyswajalne (g)
17.92
48.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
13.87
37.44
Tłuszcze nasycone (g)
11.68
31.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
5.90
Cholesterol (mg)
84.20
227.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
54.96
148.39
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.85
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.95
7.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.67
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.70
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.08
146.03
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.42
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
2.91
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.27
97.92
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.77
20.99
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
40.06
108.16
Potas (mg)
106.65
287.95
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.87
196.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.90
218.43
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.80
31.87
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
3.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
1.40
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu naleśnikowego 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu naleśnikowego

Koszt składników
78.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
78.80