Tort marcepanowy

Opublikowano: 14.05.2023 r., 13:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort marcepanowy podany na talerzyku.
Tort marcepanowy
Tort marcepanowy to doskonała opcja na smaczny wypiek, który sprawdzi się na deser dla każdego. Jest delikatny, smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 40 min
443 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Masa marcepanowa (125 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Czekolada biała (70 g)
  • Mascarpone (350 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Przepis na tort marcepanowy krok po kroku

Jajka bij do miski.

Połącz je z cukrem i miksuj na gładką masę.

W drugiej misce połącz mąki i przesiej je do ubitej masy.

Połącz delikatnie szpatułką.

Przelej ciasto do gotowej formy.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40 minut.

Biszkopt wyciągnij i ostudź.

W rondelku podgrzej kremówkę, aż do zagotowania.

Odstaw z gazu i dodaj posiekany drobno marcepan. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Masę odstaw do lodówki na 6 godzin.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Schłodzone mascarpone ubij przez chwilę na małych obrotach. Dodawaj powoli roztopioną czekoladę.

Na koniec dodaj schłodzoną masę marcepanową. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Biszkopt przekrój na pół i przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na tort marcepanowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat tortu marcepanowego

Tort marcepanowy to doskonała opcja na smaczny wypiek, który sprawdzi się na deser dla każdego. Jest delikatny, smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu.

Przepis na tort marcepanowy to dobry sposób na przygotowanie efektownego wypieku samemu w domu. Ten torcik jest pyszny. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Masę tortu robi się z marcepanem, dzięki czemu jest słodka i bardzo ciekawa. Marcepan to dodatek, który ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. To jeden z tych smaków, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ma swój własny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem czekolady. Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Z czego robi się marcepan? Marcepan możesz przygotować z różnych orzechów takich jak: pekan, brazylijskie, makadamia, migdały, nerkowce, laskowe czy włoskie. Najpopularniejsze jednak są migdały. To właśnie im zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat. Do przygotowania marcepanu w domu będziesz oprócz orzechów potrzebować jeszcze cukru pudru, olejku migdałowego i odrobiny wody.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort marcepanowy, by był smaczny, łatwy i ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór nawet dla początkujących. Marcepan głównie wykorzystywany jest do tworzenia skomplikowanych dekoracji na ciastach czy innych wypiekach. Ze względu na swoją plastyczność pozwala utworzyć różnorodne dodatki, które sprawdzą się na każdą okazję. W dodatku ze względu na użycie migdałów i cukru można potem zjeść. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan. Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto.

Alergeny w torcie marcepanowym

Lista alergenów dla tortu marcepanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa marcepanowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu marcepanowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
354.97
443.72
Białko (g)
6.45
8.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
36.95
46.18
Węglowodany przyswajalne (g)
36.23
45.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
20.34
25.43
Tłuszcze nasycone (g)
16.45
20.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
4.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.23
122.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina C (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
42.38
52.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.53
99.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
1.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu marcepanowego 91
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu marcepanowego

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masa marcepanowa
125 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 125 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Czekolada biała
70 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Koszt składników
101.50