Tort marcepanowy
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Masa marcepanowa (125 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Czekolada biała (70 g)
- Mascarpone (350 g)
Przepis na tort marcepanowy krok po kroku
Jajka bij do miski.
Połącz je z cukrem i miksuj na gładką masę.
W drugiej misce połącz mąki i przesiej je do ubitej masy.
Połącz delikatnie szpatułką.
Przelej ciasto do gotowej formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40 minut.
Biszkopt wyciągnij i ostudź.
W rondelku podgrzej kremówkę, aż do zagotowania.
Odstaw z gazu i dodaj posiekany drobno marcepan. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Masę odstaw do lodówki na 6 godzin.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Schłodzone mascarpone ubij przez chwilę na małych obrotach. Dodawaj powoli roztopioną czekoladę.
Na koniec dodaj schłodzoną masę marcepanową. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Biszkopt przekrój na pół i przełóż kremem.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu marcepanowego
Tort marcepanowy to doskonała opcja na smaczny wypiek, który sprawdzi się na deser dla każdego. Jest delikatny, smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu.
Przepis na tort marcepanowy to dobry sposób na przygotowanie efektownego wypieku samemu w domu. Ten torcik jest pyszny. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Masę tortu robi się z marcepanem, dzięki czemu jest słodka i bardzo ciekawa. Marcepan to dodatek, który ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. To jeden z tych smaków, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ma swój własny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem czekolady. Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Z czego robi się marcepan? Marcepan możesz przygotować z różnych orzechów takich jak: pekan, brazylijskie, makadamia, migdały, nerkowce, laskowe czy włoskie. Najpopularniejsze jednak są migdały. To właśnie im zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat. Do przygotowania marcepanu w domu będziesz oprócz orzechów potrzebować jeszcze cukru pudru, olejku migdałowego i odrobiny wody.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort marcepanowy, by był smaczny, łatwy i ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór nawet dla początkujących. Marcepan głównie wykorzystywany jest do tworzenia skomplikowanych dekoracji na ciastach czy innych wypiekach. Ze względu na swoją plastyczność pozwala utworzyć różnorodne dodatki, które sprawdzą się na każdą okazję. W dodatku ze względu na użycie migdałów i cukru można potem zjeść. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan. Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto.
Alergeny w torcie marcepanowym
Lista alergenów dla tortu marcepanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa marcepanowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada biała
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu marcepanowego
To opcja, która zawiera dość sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.