Tort malinowy
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki (30 g)
- Maliny (300 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Żelatyna - 2 plastry (20 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 10 łyżek (100 g)
Przepis na tort malinowy krok po kroku
Białka jaj zmiksuj razem z cukrem na gładką pianę.
Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sito i połącz z mąką ziemniaczaną.
Dodaj delikatnie mąkę do masy jajecznej i wymieszaj.
Wlej ciasto na okrągłą blachę ok. 25 cm i upiecz biszkopt przez 25-30 minut w 180 stopniach.
W miseczce przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej żelatynę.
Biszkopt przekrój na 3 płaty ciasta.
Biszkoptowe warstwy posmaruj odrobiną dżemu, dodaj maliny i słodki krem.
Jeśli zostanie Ci śmietana, rozprowadź ją na samej górze tortu.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu malinowemu
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.
Tort malinowy świetnie sprawdzi się na urodziny, jest delikatny i przyjemny w smaku dlatego może być także dla dzieci.
Własnoręcznie robiony tort urodzinowy to dodatkowa radość związana ze zbliżającym się świętem.
Zatem poznaj mój przepis na tort malinowy.
Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, cukier, mąka ora te na słodki krem. Ja przygotowałam go ze słodkiej śmietanki, jeśli masz ochotę, śmiało przygotuj go z serkiem mascarpone. Możesz połączyć śmietankę z serkiem i zmiksować z odrobiną cukru pudru. Wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący przez dodatek cukru pudru.
Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie pyszny.
Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.
Do tortu będą potrzebne jeszcze owoce, skoro tort malinowy to musimy je wykorzystać.
Jeśli masz możliwość, wykorzystaj świeże maliny, jeśli przygotowujesz tort w okresie, w którym ciężko dostać je w takiej postaci, sięgnij po te mrożone. Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam maliny do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty. Wystarczy, że upieczesz biszkopt i przekroisz go na 3 równe płaty, a ze słodkiej śmietanki przygotuj krem, którym będziemy przekładać nasze biszkopty razem z malinami.
Gotowy tort możesz udekorować na dowolny sposób.
Zatem skoro już wiesz, jak zrobić tort malinowy, zapamiętaj mój przepis na ważne okazje.
Alergeny w torcie malinowym
Lista alergenów dla tortu malinowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu malinowemu
Zamiast dżemu możesz użyć konfiturę, jeśli masz domowe przetwory koniecznie wykorzystaj je.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.