Tort makowy z masą kawową
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (50 ml)
- Cukier puder (50 g)
- Mak niebieski (80 g)
Przepis na tort makowy z masą kawową krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz mak, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
W misce wymieszaj mascarpone z kawą.
W misce ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do śmietanki dodaj serek mascarpone.
Gotowe ciasto podziel na 2 części i przekładaj je kremem.
- Krem do tortu
- Tort dla dziesięciolatki
- Tort minecraftowy
- Krem czekoladowy do tortu
- Masa do tortu
- Krem do tortu z mascarpone
- Tort śmietankowy
- Krem z białej czekolady
- Karmel
- Tort malinowy
- Bita śmietana z mascarpone
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Masa marcepanowa
- Krem kokosowy
- Krem patissiere
- Krem truskawkowy do tortu
- Tort szwardzwaldzki
- Tort czekoladowy z malinami
- Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu makowego z masą kawową
Tort makowy z masą kawową to przepis doskonały dla wszystkich miłośników słodkości w ciekawym stylu. Ten tort jest słodki, piękny, a przy okazji naprawdę smaczny. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy.
Przepis na tort makowy z masą kawową pozwala na przygotowanie wypieku ciekawego, a przy okazji naprawdę smacznego. To doskonała alternatywa dla klasycznych domowych tortów. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane - krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort makowy z masą kawową, który będzie nie tylko smaczny, ale również piękny i pyszny, to ten prosty przepis będzie doskonałą opcją. Całość jest bardzo łatwa i powstaje w kilkanaście minut. By go przyrządzić nie trzeba namaczać ani mielić maku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania. Ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo. To doskonały pomysł na pyszny wypiek, który oczaruje wszystkich wspaniałym smakiem. Jego podstawą jest prosty, ale ciekawy i dobry biszkopt, a także kawowa masa do tortu. To doskonała kompozycja.
Alergeny w torcie makowym z masą kawową
Lista alergenów dla tortu makowego z masą kawową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu makowego z masą kawową
To cisto dostarcza sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.