Tort makowy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (130 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Migdały - 2 łyżki mielonych (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (48 g)
- Czekolada biała - 3 tabliczki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml (256 g)
Przepis na tort makowy krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, miksuj jeszcze chwilę aż rozpuści się cukier.
Cały czas miksując do białek dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mąkę migdałową przesiej i dodawaj wraz z makiem małymi partiami do białek delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść w metalowej misce w kąpieli wodnej.
Śmietanę ostrożnie ubij na puszysto i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę.
Biszkopt przekrój na 3 części.
Każdą z nich możesz nasączyć mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny i ulubionego alkoholu.
Dolny blat biszkoptu połóż w tortownicy lub na paterze. Nałóż 1/4 kremu i kolejny blat biszkoptu. Czynność powtarzaj.
Ostatnią częścią kremu posmaruj wierzch tortu.
Pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu makowego
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.
Jednym z wyjątkowych tortów jest tort makowy z kremem z białej czekolady. Jest to nietypowe jak dla tortu połączenie smaków jednak jest on wyśmienity i zachwycający w smaku. Pyszny torcik makowy w niektórych domach podawany jest na Boże Narodzenie. Wtedy warto dodać do niego pomarańczę, która doda świątecznego charakteru, a dodanie pomarańczy na wierzch będzie również potraktowane jako dekoracja a nie tylko dodatek smakowy.
Przepis na tort makowy jest równie łatwy i prosty jak na inne torty. Biszkopt i krem przygotowuje się według tradycyjnych przepisów. Czym nasączyć tort makowy? Wszystko zależy od tego co lubimy. Tort nie musi być nasączony, wiele osób woli taką wersję. Możesz wykorzystać jako nasączonie mocną herbatę z sokiem z cytryny, możesz dodać do niej odrobinę likieru pomarańczowego, wódki lub innego alkoholu. Tort makowy możesz wykonać także w wersji bez kremu. A jak zrobić tort makowy dowiesz się na dokładnego przepisu.
Dobry i prosty przepis sprawi, że tort makowy stanie się nieodłączną częścią Twoich świąt.
Alergeny w torcie makowym
Lista alergenów dla tortu makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu makowego
Tort makowy jest wyjątkowym i niepowtarzalnym wypiekiem. Jest on przygotowany z tradycyjnych i klasycznych składników dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.