Tort kokosowy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 łyżek (50 g)
- Mleczko kokosowe (90 ml)
- Mascarpone (500 g)
- Wiórki kokosowe (160 g)
- Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
- Czekolada biała - 2 tabliczki czekolady (200 g)
Przepis na tort kokosowy krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w osobnej misce łączymy mąki oraz proszek do pieczenia. Mąki przesiewamy do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony i zimny biszkopt kroimy wzdłuż na 3 równe części.
Mleczko kokosowe ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy mascarpone i na małych obrotach miksera mieszamy składniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Na koniec dodajemy ją do masy razem z wiórkami kokosowymi (80 g). Ponownie mieszamy całość na małych obrotach.
Gotowym kremem (3/4) równomiernie przekładamy warstwy biszkoptu. Pozostałą masą smarujemy zewnętrzną część ciasta. Na koniec obsypujemy go pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Tort podajemy schłodzony.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu kokosowego
Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu i wiórek kokosowych jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tort kokosowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Za pomocą metalowego sitka mąki przesypujemy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na trzy równe części. Następnie do miski wlewamy mleczko kokosowe i ubijamy je na gęsty krem, do którego dodajemy mascarpone i ponownie na małych obrotach miksera mieszamy składniki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy je do masy razem z wiórkami kokosowymi (80 g). Całość dokładnie mieszamy. Kremem (3/4 ilości) równomiernie przekładamy warstwy biszkoptu, natomiast pozostałym smarujemy zewnętrzną część tortu. Pozostałe wiórki kokosowe wykorzystujemy do zdobienia słodkiego poczęstunku. Ciasto podajemy schłodzone.
Przepis na tort kokosowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Krem kokosowy do tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w torcie kokosowym
Lista alergenów dla tortu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada biała
Wartości odżywcze tortu kokosowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.