Tort kinder

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort kinder na paterze
Tort kinder
Tort kinder jest fantastyczną opcją dla wszystkich miłośników łatwych czekoladowych wypieków. Fantastycznie sprawdzi się na dziecięce imprezy urodzinowe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
547 kcal
Kcal w porcji
154 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Cukier (350 g)
  • Kakao 16% (proszek) (85 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Czekolada mleczna (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, tortownica 22 cm

Przepis na tort kinder krok po kroku

Do miski jajka i ubij je na gładką masę. Dodaj do nich mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj cukier. Całość połącz mikserem z pozostałymi składnikami.

Ciasto rozdziel na 2 części do 2 osobnych blaszek.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, jeszcze w foremkach, przed polewaniem.

Aby uzyskać masę czekoladową roztop czekoladę w małym rondelku.

W misce ubij śmietankę i dodaj do niej powoli czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe ciasto przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na tort kinder
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat tortu kinder

Tort kinder jest fantastyczną opcją dla wszystkich miłośników łatwych czekoladowych wypieków. Fantastycznie sprawdzi się na dziecięce imprezy urodzinowe. Ma pyszny smak i jest prosty. W dodatku jest w nim mnóstwo czekolady, która kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. To dobry sposób na tort urodzinowy z kremem o smaku kinder czekolady.

Tworzenie tortu na przyjęcie urodzinowe dla dzieci może być nie lada wyzwaniem. Ciężko o deser, który będzie bezpieczny dla maluchów, a przy okazji naprawdę smaczny. Ze względu na dużo innych obowiązków, nie powinien też być zbyt pracochłonny. Idealnym rozwiązaniem jest tort kinder, który powstał w odpowiedzi na potrzeby wszystkich rodziców organizujących urodzinowe imprezy dla swoich pociech.

Przepis na tort kinder jest banalnie prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu tortów. Cały proces przygotowania został podzielony na małe kroki, których wykonanie na pewno nie sprawi problemu. Ciasto jest tak szybkie w przygotowaniu, że spokojnie może je przygotować także osoba, która nie ma zbyt dużo czasu. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak ciasta nie trzeba pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone. W przypadku ciasta czekoladowego ciężej jest zauważyć, gdy spiecze się za bardzo, więc warto wykorzystać sposób z patyczkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort kinder, który będzie smaczny, prosty i szybki, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle łatwy, a do tego na jego wykonanie nie poświęca się zbyt dużo czasu. Ten pyszny tort czekoladowy wspaniale sprawdzi się dla dzieci, zwłaszcza na urodziny, ale nie tylko.

Alergeny w torcie kinder

Lista alergenów dla tortu kinder przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze tortu kinder

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kcal)
355.41
547.32
Białko (g)
8.68
13.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany (g)
45.28
69.73
Węglowodany przyswajalne (g)
42.80
65.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz (g)
18.60
28.64
Tłuszcze nasycone (g)
9.24
14.23
Tłuszcze nienasycone (g)
9.36
14.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.68
47.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.32
43.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód (mg)
27.46
42.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
212.10
326.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.91
107.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.57
205.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.59
67.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.03
3.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.99
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu kinder 98
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu kinder

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
85 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 85 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Koszt składników
41.60