Przepis na tort kawowy krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier trzcinowy 250 g
- Kawa rozpuszczalna 100 g
- Mascarpone 500 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Whisky 40 ml 1 kieliszek
- Czekolada gorzka 120 g
- Cukier puder 120 g
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 2 minuty.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i wymieszaj delikatnie.
Dodaj 40 g kawy rozpuszczalnej i wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
W misie miksera umieść żółtka, dodaj cukier puder i ubij do powstania białej puszystej masy, dodaj serek mascarpone i startą gorzką czekoladę, wymieszaj.
Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.
60 g kawy rozpuszczalnej rozpuść w 250 ml wrzącej wody, wymieszaj z kieliszkiem whisky i nasącz tort.
Krem podziel na 3 porcje.
Przełóż nim nasączone blaty ciasta i wyrównaj wierzch oraz boki.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Tort bez pieczenia
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Torty urodzinowe

(liczba kalorii)
Tort kawowy - cechy przepisu
Więcej o torcie kawowym
Tort kawowy to doskonały pomysł na wspaniały deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Masa kawowa do tortu może być przygotowana z kawy rozpuszczalnej lub prawdziwego parzonego espresso. Przepis na tort kawowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier trzcinowy, jajka, kakao, kawa rozpuszczalna, mascarpone, żółtka jaj, cukier puder, gorzka czekolada, wiśnie.
Jak zrobić tort kawowy? Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 2 minuty. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, kakao i wymieszaj delikatnie. Dodaj kawę rozpuszczalną i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut. W misie miksera umieść żółtka, dodaj cukier puder i ubij do powstania białej puszystej masy, dodaj serek mascarpone i startą gorzką czekoladę, wymieszaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Kawę rozpuszczalną wymieszaj z kieliszkiem whisky i nasącz tort. Krem podziel na 3 porcje. Przełóż nim nasączone blaty ciasta i wyrównaj wierzch oraz boki. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Ziarna kawowca to roślina należąca do wiecznie zielonych drzew i krzewów. Palone ziarna kawowca zaparzane są wodą i napar nazywany jest kawą. Kawa zawiera witaminy z grupy B oraz olejki eteryczne. Picie kawy wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Kawa ma właściwości zaburzające wchłanianie składników mineralnych w pożywienia, dlatego nie powinno się jej pić bezpośrednio przed lub po posiłku. Żółtka jaj są bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz beta-karotenu i zeaksantyny.
Podsumowując pyszny kawowy tort z serkiem mascarpone świetnie sprawdzi się na deser. Tort nie nadaje się do podania dla dzieci, gdyż zawiera alkohol. Możesz go pominąć, przygotowując kawę do nasączenia toru. Torty i ciasta z kremem zawsze należy przechowywać w lodówce po przygotowaniu.
Wartości odżywcze tortu kawowego
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w torcie kawowym
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na tort kawowy
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na tort kawowy
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie kawowym
Lista alergenów dla tortu kawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka