Tort jagodowy
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (70 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 6 łyżeczek (70 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml (256 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Jagody (400 g)
Przepis na tort jagodowy krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Do żółtek dodaj 1 szklankę cukru i ubij na puszystą, jasną masę za pomocą miksera.
Białka również ubij na puszystą i sztywną pianę.
Do żółtek dodawaj naprzemiennie łyżkę białek i 2 łyżki mąki.
Całość delikatnie mieszaj.
Masę wylej do tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia).
Biszkopt piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Uważaj aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła.
Do ubitej śmietany dodaj cukier i mascarpone. Zmiksuj dokładnie.
Odłóż część masy (około 1/4) do otynkowania tortu. Do pozostałej części dodaj połowę jagód.
Biszkopt przekrój na pół lub 3 części.
Każdą część możesz nasączyć, na przykład mocną herbatą z sokiem z cytryny i dodatkiem alkoholu.
Biszkopt przełóż masą. Otynkuj tort i udekoruj pozostałą częścią jagód.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu jagodowego
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.
Tort jagodowy to wyśmienita propozycja, lekkiego tortu z dodatkiem świeżych, leśnych jagód. Tort to klasyczna propozycja kremu z bitą śmietaną i mascarpone z dodatkiem owoców. Tort można przygotować na dwa sposoby, w sezonie, ze świeżych owoców przygotujesz krem jagodowy z mascarpone z bitą śmietaną. Poza sezonem, kiedy dostępne są jagody mrożone, z masą jagodową i śmietanową. Tort idealnie sprawdzi się dla dzieci. Jest on mało słodki, z dodatkiem świeżych i zdrowych owoców a do tego bardzo atrakcyjny wizualnie, właśnie szczególnie dla dzieci. Przepis na tort jagodowy jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Jest to najbardziej podstawowa wersja tortu z dodatkiem owoców.
Tort jagodowy z mascarpone to świetna propozycja zarówno na urodziny, imieniny, jak i wszystkie inne okazje. Lekki, rześki i idealnie zbilansowany w smaku tort jest świetną propozycją na ciepłe, letnie dni.
Alergeny w torcie jagodowym
Lista alergenów dla tortu jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu jagodowego
Tort jagodowy to tradycyjny wypiek przygotowany z klasycznych składników. Spożywany okazjonalnie w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(122g)
Węglowodany
(122g)
Tłuszcze
(122g)
Witaminy
(122g)
Składniki mineralne
(122g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.