Przepis na tort halloween krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek, wykałaczki

W rondelku roztop masło.

W blenderze zblenduj ciastka i wymieszaj je z masłem. Rozłóż je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ubij serek śmietankowy i cukier mikserem w dużej misce na gładką masę. Wbija do masy jajka, pojedynczo, ciągle mieszając, aż się połączą. Dodaj budyń waniliowy i wymieszaj.

Masę serową przełóż na herbatniki i piecz w nagrzanym piekarniku, aż środek się zetnie, 50 do 55 minut.

W misce wymieszaj masę dyniową z kajmakiem. Gotową polewą udekoruj ciasto i odstaw do ostygnięcia.

W rondelku roztop czekoladę. Za pomocą wykałaczki narysuj dowolny wzór, najlepiej straszny.

Tort halloween  ułożony na czarnym talerzu.
tort halloween
Koszt przygotowania dania
43.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
717 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Tort halloween - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie halloween

Tort halloween to przepyszny wypiek, który urzeka wyjątkowym wyglądem, a także wspaniałym smakiem. To niezwykle ciekawy dyniowy sernik, który rozpływa się w ustach. Można go dowolnie udekorować, jednak najlepiej prezentuje się ze wspaniałą pajęczyną stworzoną na bazie czekolady.

Przepis na tort halloween to wspaniała opcja na przepyszny wypiek, który pięknie się prezentuje. Jeszcze do niedawna halloween nie było obchodzone w Polsce, kojarzyło się tylko z zagranicznym świętem, jednak coraz więcej osób wykorzystuje tę okazję do urządzenia imprezy, czy po prostu zabawy. Na tego typu okazję przydają się odpowiednie przekąski, najlepiej w nieco "strasznym" stylu. To ciasto jest jedną z nich. W łatwy i naprawdę prosty sposób można stworzyć pyszne ciasto, które nie tylko wyglądem, ale również smakiem nawiązuje do tego popularnego święta. W dodatku do jego stworzenia nie potrzeba specjalistycznych sprzętów, czy drogich dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort halloween, który będzie smaczny, a przy tym naprawdę prosty, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto to bardzo nietypowy sernik. Jego podstawę stanowi nie tylko twaróg, ale również dyniowe puree. Dynia nieodłącznie kojarzy się z halloween, dlatego nie mogło jej w tym wypieku zabraknąć. Jednak w takiej wersji na pewno kojarzy się ona z nudnym warzywem. Ze względu na dodatek przypraw, a także karmelu stanowi naprawdę fantastyczną i smaczną propozycję. Najlepiej w tym cieście sprawdzi się już gotowe puree, które można kupić bez problemu w sklepie. Można je także przygotować samodzielnie poprzez podpieczenie i zblendowanie dyni.

To ciasto to wspaniały pomysł na pyszny deser, który pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To również wspaniała propozycja dla dzieci, gdyż jest niezwykle słodki. W tej opcji nie trzeba się martwić, że krem do tortu nie wyjdzie, gdyż jest naprawdę bardzo prosty, a przy tym smaczny. Ten sprawdzony przepis stanowi dobry pomysł na ciekawy wypiek.

Wartości odżywcze tortu halloween

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(202g)
Energia (kalorie)
355.14 kcal
717.38 kcal
Białko
4.91 g
9.92 g

Węglowodany w torcie halloween

Na 100g
Na porcję
(202g)
Węglowodany
28.60 g
57.77 g
Węglowodany przyswajalne
27.88 g
56.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(202g)
Tłuszcz
24.22 g
48.93 g
Tłuszcze nasycone
19.85 g
40.09 g
Tłuszcze nienasycone
4.38 g
8.84 g
Cholesterol
84.88 mg
171.46 mg

Witaminy w przepisie na tort halloween

Na 100g
Na porcję
(202g)
Witamina C
1.23 mg
2.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort halloween

Na 100g
Na porcję
(202g)
Sód
96.04 mg
194.01 mg
Wapń
113.85 mg
229.98 mg
Żelazo
0.46 mg
0.94 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu halloween 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie halloween

Lista alergenów dla tortu halloween przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Masło
    • mascarpone
    • kajmak
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tortu halloween

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
200 g
2.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 3
6.50
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mascarpone
750 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 750 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Puree z dyni
200 g
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
350 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
4.57
Za 350 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
65.80
Jak oceniasz przepis na tort halloween
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób