Tort galaretkowy
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (45 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (72 g)
- Cukier - 0,3 szklank (70 g)
- Ser twarogowy chudy (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml / 1 duże opakowanie (256 g)
- Galaretka - 3 opakowania o różnych smakach (213 g)
- Żelatyna - 1,5 łyżki (12 g)
- Truskawki (250 g)
- Cukier - 4 łyżki (48 g)
Przepis na tort galaretkowy krok po kroku
W dużej misce ubij na puszystą pianę jajka z cukrem.
Do jajek dodaj po małej porcji mąki i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Zagotuj 1250 ml wody. Podziel na 3 miseczki i w każdej rozpuść galaretkę.
Galaretki przelej do płaskiego naczynia z wysokim brzegiem i pozostaw do wystudzenia.
Do naczynia blendera dodaj ser twarogowy i śmietankę. Zblenduj na gładko. Dodaj cukier. Masę rozdziel na 2 części.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dodaj do masy serowej i wymieszaj.
Do jednej części dodaj truskawki i ponownie zblenduj.
Masę truskawkową wylej na biszkopt.
Galaretki pokrój w kostkę i przełóż na truskawkową warstwę masy.
Na galaretkę wylej masę serową.
Ciasto pozostaw na minimum 3 godziny w lodówce.
Więcej informacji na temat tortu galaretkowego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Tort galaretkowy to kolejna fajna propozycja ciasta z wykorzystaniem kolorowych i smacznych galaretek. Tort z galaretek wykonany jest z domowego biszkoptu, pokrojonych galaretek o różnym smaku oraz pysznej masy śmietanowo serowej. Kolorowe galaretki możesz wylać bezpośrednio na masę truskawkową. Utworzą one wtedy kolorowe paski, nad którymi będzie biała, serowa masa. Galaretki możesz wylać też na wierzch masy serowej. Każda propozycja będzie wyglądać wyjątkowo oraz smakować niesamowicie. Tort ten sprawdzi się szczególnie dla dzieci. Tort galaretkowy dla dzieci dobrze by było wykonać bez dodatku cukru, zastąp wtedy cukier ksylitolem. Przepis na tort galaretkowy jest łatwy w wykonaniu, jednak wymaga trochę zaangażowania i czasu. Dokładnie jak zrobić tort galaretkowy dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Torcik galaretkowy to fajna i oryginalna propozycja na ciasto na zimno. Sprawdzi się nie tylko w letnie ciepłe dni, ale możesz go także przygotować w zimie z mrożonych truskawek.
Alergeny w torcie galaretkowym
Lista alergenów dla tortu galaretkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu galaretkowego
Tort galaretkowy jest fajną propozycją na kolorowe ciasto. Jest ono pyszne jednak powinno być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.