Tort drip cake
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (300 g)
- Jajko (7 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (75 g)
- Mango - pulpa (200 g)
- Maliny (300 g)
- Truskawki (300 g)
- Liście mięty (40 g)
- Migdały (130 g)
Przepis na tort drip cake krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Po tym czasie ciasto wystudź.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 300 ml wrzącej wody, dodaj do niej pulpę mango i wymieszaj.
Wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
Galaretkę połącz z mascarpone (250g).
Ubij śmietanę (300g) z pozostałym serkiem mascarpone i 100 g cukru na sztywną pianę, dodaj posiekane migdały.
W rondlu rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej śmietanę (200g) i barwnik, wymieszaj.
Przekrój biszkopt na trzy blaty.
Pierwszy z nich posmaruj kremem z mascarpone i galaretką, drugi śmietaną z mascarpone.
Wierzch i boki tortu wyrównaj kremem śmietanowym z mascarpone.
Na wierzch tortu wylej polewę z białej czekolady, wyrównaj.
Udekoruj ciasto malinami i truskawkami oraz liśćmi mięty.
Tort schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu drip cake
Tort drip cake to ciekawa propozycja na piękny tort dla dzieci. Lejąca czekolada daje bardzo elegancki efekt, który nie wymaga dużo pracy. Różowy drip wykonuje się na bazie białej czekolady i dodatku barwnika spożywczego. Tort z owocami na wierzchu pięknie prezentuje się na urodzinowych zdjęciach. Przepis na tort drip cake jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, serek mascarpone, śmietana kremówka, biała czekolada, barwnik spożywczy różowy, maliny, truskawki, liście mięty, migdały, pulpa mango, galaretka pomarańczowa.
Jak zrobić tort drip cake? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie ciasto wystudź. Galaretkę pomarańczową rozpuść we wrzącej wodzie, dodaj do niej pulpę mango i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby lekko stężała. Galaretkę połącz z mascarpone. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem na sztywną pianę, dodaj posiekane migdały. W rondlu rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej śmietanę i barwnik, wymieszaj. Przekrój biszkopt na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj kremem z mascarpone i galaretką, drugi śmietaną z mascarpone. Wierzch i boki tortu wyrównaj kremem śmietanowym z mascarpone. Na wierzch tortu wylej polewę z białej czekolady, wyrównaj. Udekoruj ciasto malinami i truskawkami oraz liśćmi mięty. Tort schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Podsumowując pyszny tort z owocami doskonale sprawdzi się na urodziny lub inne uroczyste przyjęcie. Polewa na tort drip cake może być wykonana z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Aby uzyskać pożądany kolor dodaje się barwnika spożywczego. Tort można udekorować wedle uznania owocami, prażonymi orzechami lub jadalnymi kwiatami. Należy go przechowywać w lodówce do momentu podania.
Alergeny w torcie drip cake
Lista alergenów dla tortu drip cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze tortu drip cake
Tort drip cake jest bardzo kalorycznym słodkim wypiekiem. Tort powinniśmy spożywać okazjonalnie. Biszkopty na bazie pszennej mąki nie są odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Tort nie jest wskazany także dla chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.