Tort dla dziesięciolatki
- Jajko (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Brzoskwinie w syropie (400 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Syrop malinowy (100 ml)
- Dżem porzeczkowy (200 g)
Przepis na tort dla dziesięciolatki krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i mascarpone, ubij do powstania sztywnego kremu.
Podziel krem na dwie części i jedną z nich wymieszaj z barwnikiem spożywczym.
Biszkopt przekrój na 3 blaty.
Wymieszaj syrop malinowy z wodą i składając tort, nasącz placki ciasta.
Brzoskwinie pokrój w kostkę.
Pierwszy placek posmaruj dżemem.
Wyłóż jasną masę, a na niej ułóż brzoskwinie, drugi blat przełóż kremem różowym.
Boki ciasta wyrównaj kremem białym a wierzch różowym.
Wierzch ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi i kwiatami, natomiast boki posyp kolorową cukrową posypką.
Schłodź w lodówce przez 6 godzin.
-
Tort
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat torta dla dziesięciolatki
Tort dla dziesięciolatki to najlepszy pomysł na ciasto z owocami dla dzieci. Pyszny urodzinowy tort śmietankowy jest bardzo kolorowy, nie zawiera alkoholu, co przy ciastach dla najmłodszych jest kluczowe. Przepis na tort dla dziesięciolatki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go zrobić. Do zrobienia ciasta z kremem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka 30%, mascarpone, barwnik spożywczy różowy, brzoskwinie w puszcze, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, sok malinowy, dżem porzeczkowy.
Jak zrobić tort dla dziesięciolatki? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i mascarpone, ubij do powstania sztywnego kremu. Podziel krem na dwie części i jedną z nich wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Wymieszaj sok malinowy z wodą i składając tort, nasącz placki ciasta. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Pierwszy placek posmaruj dżemem. Wyłóż jasną masę, a na niej ułóż brzoskwinie, drugi blat przełóż kremem różowym. Boki ciasta wyrównaj kremem białym a wierzch różowym. Wierzch ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi i kwiatami, natomiast boki posyp kolorową cukrową posypką. Schłodź w lodówce przez 6 godzin.
Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując najlepszy tort śmietankowy z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci. Ciasto z kremem należy przez cały czas przechowywać w lodówce. Możesz dodać taki barwnik spożywczy, jaki uważasz, że będzie najbardziej podobał się Twojemu dziecku. Tort należy schłodzić przed podaniem.
Alergeny w torcie dla dziesięciolatki
Lista alergenów dla torta dla dziesięciolatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
W przepisie na tort dla dziesięciolatki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- posypka cukrowa
Wartości odżywcze torta dla dziesięciolatki
Tort dla dziesięciolatki to słodki wypiek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Możesz zmniejszyć jego ilość o połowę i zamienić na ksylitol lub syrop daktylowy. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów i są przygotowywane z lepszej jakości składników.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.