Tort czekoladowy z malinami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 15 łyżek (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Maliny (700 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (30 g)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na tort czekoladowy z malinami krok po kroku
Jajka, mleko, cukier, olej oraz cukier z prawdziwą wanilią wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao (90 g). Za pomocą sitka suche produkty przesiewamy do miski z mokrymi produktami. Dokładnie mieszamy do momentu ich połączenia się za pomocą miksera.
Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części.
Do miski wlewamy zimną śmietanę 30% i ubijamy ją na gęsty krem. Dodajemy mascarpone oraz maliny (500 g) i miksujemy dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z masą.
Kremem malinowym równomiernie przekładamy każdą część ciasta czekoladowego.
W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, pozostałe kakao i mleko. Mieszamy. Polewą czekoladową zdobimy ciasto. Ważne, aby spłynęła po nim równomiernie. W razie potrzeby rozsmarowujemy go szpatułką.
Górę tortu zdobimy malinami. Przed podaniem schładzamy go w lodówce.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z malinami
Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao i kremu malinowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tort czekoladowy z malinami? Przygotowanie go jest proste. Na początku mąkę jajka, mleko, cukier, olej oraz cukier z prawdziwą wanilią mieszamy dokładnie do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao (90 g). Za pomocą sitka suche produkty przesiewamy do miski z mokrymi produktami. Dokładnie mieszamy do momentu ich połączenia się za pomocą miksera. Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części. Następnie do miski wlewamy śmietanę 30% i ubijamy ją na gęsty krem. Dodajemy mascarpone oraz świeże maliny i miksujemy dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z masą. Kremem malinowym równomiernie przekładamy każdą część ciasta czekoladowego. Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Krem czekoladowy mieszamy, a gotowym polewamy ciasto. W miejsca, które nie dotarł, rozsmarowujemy go szpatułką. Górę ciasta zdobimy malinami, a przed podaniem schładzamy je w lodówce.
Przepis na tort czekoladowy z malinami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Czekoladowy tort z malinami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w torcie czekoladowym z malinami
Lista alergenów dla tortu czekoladowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze tortu czekoladowego z malinami
Tort posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
-
mąka pszenna,
jajka,
mleko,
olej rzepakowy,
cukier,
kakao,
mascarpone,
maliny,
śmietana,
żelatyna,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.