Tort czekoladowy
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Czekolada mleczna - 2 tabliczki (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,2 szklanki (170 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt naturalny - pół kubeczka (75 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
Przepis na tort czekoladowy krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Czekoladę (1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej) połam na kostki i włóż do rondelka.
Dodaj masło i około pół szklanki wody.
Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż czekolada i masło zmiękną i zaczną się roztapiać.
Cały czas mieszaj, do rozpuszczenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i kakao wsyp do miski.
Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep widelcem.
Dodaj jogurt i wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami dodaj masę jajeczną i czekoladową.
Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylej do blachy i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 1 godziny w 160 stopniach.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie podziel ciasto na 3 warstwy.
Pozostałą część czekolady połamać na kostki, dodać do rondelka, zalać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia czekolady.
Ciasto przełóż masą śmietankowo czekoladową.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowego
Tort czekoladowy to ciasto, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zdecydowanie jest jednym z napopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast jako torty okolicznościowe, ale nie tylko. Sprawdzi się na każdą okazję i trudno znaleźć osobę, której nie będzie on smakował. Mocno czekoladowy tort z czekoladą jest ciastem bardzo uniwersalnym, które można przygotować zarówno z kostek czekolady mlecznej i/lub gorzkiej, jak również z dodatkiem kakao. Ciasto świetnie smakuje samodzielnie, ale także z dodatkiem świeżych owoców, zwłaszcza jagodowych, czy lekko kwaśnych, które przełamują jego słodycz. Częstym dodatkiem jest również bita śmietana, czy lody waniliowe lub śmietankowe. Najczęściej przekładany jest masą czekoladową, ale w tym celu można przygotować też masę z waniliową, śmietankową, owocową, czy z serka mascarpone Tort czekoladowy pięknie prezentuje się na stole i wzbudza duży zachwyt i zainteresowanie wśród gości. Na ogół jest to ciasto dość kaloryczne, dlatego warto zastosować kilka wskazówek, aby tą kaloryczność obniżyć. Przede wszystkim warto zamienić cukier na ksylitol, czekoladę mleczną na czekoladę gorzką i wybrać naturalne ciemne kakao, zamiast mieszanek kakao z cukrem, czy mlekiem w proszku. Jeśli nie wiesz jak zrobić tort czekoladowy z masą czekoladową koniecznie poznaj nasz prosty przepis. Aby przygotować ciasto czekoladowe do tortu potrzebne ci będą czekolada (najlepiej gorzka), mąka, jajka, jogurt naturalnym, prawdziwe masło, ksylitol, kakao oraz proszek do pieczenia. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady z masłem i odrobiną wody oraz roztrzepania jajek z jogurtem. Następnie masę jajeczną i czekoladową należy wymieszać z suchymi składnikami i piec około godziny w nagrzanym do 160 stopni piekarniki. Po upieczeniu ciasta wystarczy przekroić je na 3 warstwy i przełożyć masą czekoladową powstałą z roztopionych kostek czekolady wymieszanych ze śmietanką. To wszystko! Koniecznie czytaj dalej i dowiedz się krok po kroku jak upiec tort czekoladowy na każdą okazję.
Alergeny w torcie czekoladowym
Lista alergenów dla tortu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Jogurt naturalny
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortu czekoladowego
Warto, aby w cieśnie była jak największa przewaga czekolady gorzkiej nad mleczną. Aby obniżyć kaloryczność ciasta najlepiej wybrać śmietankę o obniżonej zawartości tłuszczu lub roztopioną czekoladę wymieszać z jogurtem, czy twarogiem sernikowym.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.