Tort czekoladowo śmietankowy
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Cukier puder (100 g)
- Kakao niesłodzone (30 g)
- Żelatyna (5 g)
Przepis na tort czekoladowo śmietankowy krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
Krem podziel na 2 równe części.
W rondelku roztop czekoladę i dodaj ją do drugiej części kremu.
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Nieco ją ostudź i podziel na 2 części. Zmieszaj z kremami.
Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części i przełóż je kremami.
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
Krem podziel na 2 równe części.
W rondelku roztop czekoladę i dodaj ją do drugiej części kremu.
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Nieco ją ostudź i podziel na 2 części. Zmieszaj z kremami.
Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części i przełóż je kremami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowo śmietankowego
Tort czekoladowo śmietankowy jest doskonałą opcją na pyszny wypiek, który sprawdzi się na urodziny, a także wszystkie inne uroczystości. Jest prosty w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, by całość była gotowa. Będzie stanowić świetną opcję nawet dla początkujących kucharzy. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. To ciasto, choć może się wydawać nieco skomplikowane, jest naprawdę proste. Pełno w nim wspaniałej czekolady.
Przepis na tort czekoladowo śmietankowy pozwala na stworzenie ciasta idealnego, które zachwyca formą, a także smakiem. Ciasto jest niezwykle miękkie, delikatne, ale bardzo smaczne. Krem nie jest za bardzo słodki, dlatego w przypadku tego ciasta można zjeść wiele kawałków i wciąż mieć ochotę sięgnąć po więcej. Ten wypiek na pewno skradnie serca każdego, kto je przygotuje. Ciasto jest tak szybkie w przygotowaniu, że spokojnie może je przygotować także osoba, która nie ma zbyt dużo czasu. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak nie trzeba go pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone. W przypadku ciasta czekoladowego ciężej jest zauważyć, gdy spiecze się za bardzo, więc warto wykorzystać sposób z patyczkiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort czekoladowo śmietankowy, który będzie prosty, a przy okazji bardzo pyszny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Składa się na nie słodki, ciemny biszkopt, który robi się z dodatkiem kakao. Między nim rozłożona jest wspaniała masa czekoladowa i śmietankowa. To dobry wybór dla każdego, kto kocha słodkie wypieki. Temu ciastu po prostu ciężko jest się oprzeć, jest tak smaczne, a przy okazji tak nieskomplikowane.
Alergeny w torcie czekoladowo śmietankowym
Lista alergenów dla tortu czekoladowo śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze tortu czekoladowo śmietankowego
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, więc nie będzie dobra na co dzień.
Energia i białka
(181g)
Węglowodany
(181g)
Tłuszcze
(181g)
Składniki mineralne
(181g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.