Tort brzoskwiniowy
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (400 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku
Jajka podziel na białka i żółtka.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Do piany jaj dodawaj po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera.
Następnie dodawaj przesianą przez sito mąkę, skrobię i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj ciasto.
Przelej masę do okrągłej foremki, upiecz biszkopt przez 35 minut w 180 stopniach C.
Śmietankę przelej do miski i ubijaj z cukrem pudrem.
Dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Brzoskwinie z puszki odlej z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
Wymieszaj krem z brzoskwiniami.
Biszkopt ostudź i przetnij na dwa blaty ciasta.
Przełóż biszkopty kremem z brzoskwiniami.
Dodatkowo możesz ułożyć brzoskwinie na wierzchu tortu.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat tortu brzoskwiniowemu
Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i śmietanka, dzięki którym powstania masa do tortu.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?
Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.
Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz.
Alergeny w torcie brzoskwiniowym
Lista alergenów dla tortu brzoskwiniowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu brzoskwiniowemu
Zamiast tradycyjnego serka mascarpone możesz użyć wersji light z niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.